Koronavírus Baranyában

2020.03.13. 17:54

Bezár a Hullámfürdő és az ANK uszodája, a vásárcsarnok továbbra is nyitva

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Péterffy Attila polgármester a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb önkormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

„Amint arról minden bizonnyal a pécsi polgárok is értesültek, a kormány szerdán országos veszélyhelyzetet rendelt el az új koronavírus megelőzése érdekében.

Ezt a célt szem előtt tartva egészségügyi szakértők véleménye alapján azt kérem a pécsiektől, hogy nyugodtan, de felelősségteljesen viselkedjenek. Kerüljék az emberi érintkezéseket, a korábban megszokott, érintéssel járó köszöntéseket és lehetőség szerint a tömeget, valamint fokozottan ügyeljenek a gyakori kézmosásra, fertőtlenítésre. Továbbá lehetőség szerint ügyeik intézéséhez válasszák az online vagy telefonos elérhetőségeket. Azt kérem önöktől, hogy figyeljék híreinket a Facebookon, a sajtóban és a város honlapján, ahol minden intézkedésünkről részletes és pontos információt adunk (www.pecs.hu/koronavirus).

Azt kérjük a pécsi szülőktől, hogy fontolják meg: ha tehetik, óvodába, bölcsődébe ne vigyék a gyermeküket, lehetőség szerint idős rokonaikat, ismerőseiket gyermekeikkel ne látogassák. A mai tudásunk szerint a 25 év alatti fiatalok úgy tudják hordozni az új koronavírust, hogy ennek nincsenek is tudatában: akár tünetmentesek is lehetnek, így könnyen megfertőzhetik az idősebbeket. Arra is megkérem a pécsieket, hogy lehetőség szerint ne utazzanak külföldre a járvány ideje alatt.

Felhívjuk a pécsi polgárok figyelmét, hogy a vásárcsarnok minden nap nyitva tart. Ha tehetik, ne a hagyományosan nagy forgalmú szerdai és szombati napokon látogassák a csarnokot.

A veszélyhelyzet bejelentése után csütörtökre személyesen kértem a megyei védelmi bizottság rendkívüli összehívását, amelytől aktuális helyzetképet kértem és kaptam a megbetegedések baranyai helyzetéről.

Polgármesterként az új koronavírus megelőzése érdekében az alábbi konkrét intézkedéseket hoztam:

Csütörtökön polgármesteri koordinációs csoportot hoztam létre a vírussal kapcsolatos információk összegyűjtése, kiértékelése és a kormányzati operatív törzs utasításainak követése érdekében. A csoport feladata továbbá a megelőzés érdekében tett intézkedési javaslatok kidolgozása az összes önkormányzati cégre és intézményre vonatkozóan, valamint a kapcsolattartás minden más illetékes szereplővel.

Utasításomra a vírussal kapcsolatos kommunikációt magyar és angol nyelven is folytatja az önkormányzat azért, hogy a Pécsett nagy számban tartózkodó külföldi diákokat is informálni tudjuk.

Összehívtam az önkormányzati cégvezetőket, intézkedési tervet kértem tőlük a kialakult helyzetre tekintettel. Célunk, hogy a városi közszolgáltatások zökkenőmentesen működjenek. Arra is megkértem őket: vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy minél nagyobb létszámban dolgozhassanak kollégáik távmunkában.

Az önkormányzati fenntartású szociális intézményekben látogatási tilalmat vezettem be. Utasítást adtam arra, hogy szombattól a fenntartók zárják be a Hullámfürdőt és az ANK uszodáját.

Elsődleges célunk, hogy a közösségi közlekedés folyamatosan működjön. Ezért a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek védelmében kérésemre az eddigi elsőajtós felszállás helyett csak a hátsó ajtókat használhatják az utasok. A buszok első ajtajai zárva lesznek, a sofőröknél nem lehet jegyet venni, a buszvezetőket védőszalaggal választjuk el az utastértől. A buszokon fokozott fertőtlenítést és fokozott szellőztetést rendeltem el.

Az intézkedések egy része kényelmetlenül érintheti a pécsieket, ezért a lakosság megértését kérem. Vegyék figyelembe, hogy minden lépésünk az önök egészségének megóvását szolgálja. Legyünk türelmesek és vigyázzunk egymásra!”

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!