Koronavírus Baranyában

2020.03.29. 14:49

Jó hír: fegyelmezett a lakosság, van hatása

Bár a csoportos megbetegedés stádiumában tart Magyarország, a számok nem növekednek annyira drasztikusan – mondta Prof. Dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője legújabb interjújában.

Németh Krisztina

A járvány jelenlegi fázisáról, potenciálisan hatékony gyógyszerek teszteléséről, a kutatások előrehaladásáról beszélt Prof. Dr. Jakab Ferenc az Univ Televíziónak. A legfontosabbakat összegeztük!

Hatásos volt az intézkedés és a lakosság reagálása

- Pontosan nem lehet megmondani, hogy mikor lépünk át a tömeges megbetegedések szakaszába Magyarországon, de jó hír, hogy a számok nem növekednek annyira intenzíven. Valószínű, hogy a megtett intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége lassítja a járvány terjedését – mondta Prof. Dr. Jakab Ferenc.

Ellaposítottuk a „járvány görbét”?

- Matematikai modellekre támaszkodva, azt lehet mondani, hogy az esetszámok nem drasztikus növekedésével a „járvány görbe” ellaposodott és megpróbáljuk minél jobban az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának határa alatt tartani, ami nagyon jó – hangsúlyozta Prof. Dr. Jakab Ferenc. De az, hogy meddig tarthat a járvány, jelenleg nem lehet megmondani.

Gyógyszerek tesztelése

Világszerte zajlanak a kutatások és gyógyszerek tesztelése és ezek között vannak ígéretesek is – közölte szakember.

Ha valaki megfertőződött, 1-3 évig védett lehet

- Diagnosztikai hibából adódhattak azok a hírek, hogy aki felgyógyult, újra beteg lett. Eddigi szakiratok szerint úgy tűnik, hogy minimum 1-3 évig védettek lehetünk a vírussal szemben – mondta Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője.

Kigyógyult beteg is még egy hétig fertőzhet!

- Ez a kérdéskör még jelenleg is kutatás tárgya, de úgy tűnik, hogy a kigyógyult betegek egy része még egy hétig képes üríteni a kórokozót – emelte ki Prof. Dr. Jakab Ferenc.

Mi lehet a jövőben?

- Olyan mérvű ez a fertőződés, hogy elképzelhetetlen, hogy ez ne váljon ciklikussá. De ez persze nem törvényszerű, egyelőre nem tudni a választ – mondta Prof. Dr. Jakab Ferenc.

Mit tehetünk?

- Nagyon nehéz időszak ez most, de le kell lassítani a járványt annyira, hogy az egészségügyi ellátórendszereket megvédjük a túlterheléstől. Türelmesnek kell lennünk és otthon kell maradni! – kérte Prof. Dr. Jakab Ferenc a lakosság együttműködését. Hozzátette: a következő két hétben a döntéshozók újabb intézkedéseket tehetnek.

Aki végignézné a teljes interjút, az ITT MEGTEHETI:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!