Sztrájkolhat-e a diák?

2020.03.01. 14:00

Nem lehetne politikai célú tevékenységet folytatni az iskolákban

Vajon a szülők mit szólnának ahhoz, hogyha az egyik politikai oldal véleményét támogatva az iskolás gyerekeket is sztrájkba küldenék? Egy balliberális csoportosulás nemrég tartott gyűlésen ugyanis erre utalt a TASZ pécsi jogásza – ám a törvény elég szigorúan fogalmaz.

B. M.

Az Emberség Erejével Alapítvány minap megrendezett, a Nemzeti Alaptantervet kritizáló fórumán a Társaság Szabadságjogokért Szervezetet (TASZ) pécsi jogásza, Zeller Judit arról beszélt, hogy miként lehetne a kiskorúakat is bevonni kormányzati intézkedések elleni fellépésbe, például szolidaritási sztrájkot vállalva a tanárokkal. (Érdemes megjegyezni, hogy a Társaság Szabadságjogokért Szervezetet (TASZ) és a pécsi Emberség Erejével Alapítványt is ugyanúgy Soros György finanszírozza.)

A TASZ a tiltakozásokhoz készített oktatóanyagában a törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint a diáknak joga van véleményt nyilvánítani az őt érintő kérdésekről. Ugyanakkor a közoktatási törvény szerint tiszteletben kell tartani a diák személyiségi jogait, így a személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát és önrendelkezési jogát az intézmény keretén belül. Ebből pedig könnyen kiolvasható, hogy a tanár nem kényszerítheti arra a tanulót, hogy ne tanuljon.

Sőt, azért is erősen kérdéses a diákok sztrájkba való bevonása, mert akár politikai akciónak is tekinthető. A jogszabály szerint viszont nevelési-oktatási intézményben párt, vagy éppen politikai célú mozgalom, párthoz kötődő szervezet nem működhet – ráadásul az alatt az idő alatt, amíg az intézmény ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Jogon kívül eszközöket is emlegettek az eset kapcsán

A magát jogvédőnek tartó szervezet pécsi képviselője úgy nyilatkozott a fórumon, hogy egy diák csak azért nem tud sztrájkolni, mert nincs munkaviszonya – ezt leszámítva azonban ezzel szerinte semmi probléma nem lenne, „szolidaritásként” részt vehetne a sztrájkban. Hozzátette: „abszolút lehet azon gondolkodni, hogy a gyerekek teljes részvételével, a kiskorúak teljes részvételével lehet ezt az egészet lejátszani”. A jogász egyébként a jogon kívüli eszközök igénybevételét is lehetőségek közé sorolta, így például azt, hogy egyszerűen nem tartják be a jogszabályt az arra kötelezettek.

Címkék#nat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!