Baranyai körkép

2020.03.10. 20:00

Örömteli, hogy kevesebb a közmunkás, de most már okoz némi fejtörést is

Egyik szemük sír, a másik nevet – így lehetne jellemezni azt, ahogy a polgármesterek a közmunkások számának alakulásáról beszélnek. Csökken a létszám, aminek örülnek, de a feladatok elvégzésének módja így néhány helyen fejtörést okoz.

Rajnai-Zsíros Krisztina

_MJA8856.JPG

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt években – mint országosan – megyénkben is csökkent a közmunkások száma, melyet egyrészt örömmel fogadnak a polgármesterek, hiszen sokan kaptak állást az elsődleges munkaerőpiacon. Másrészt a közterületek karbantartására is egyre kevesebb ember jut, a mindennapi feladatokat viszont el kell végezni.

Kiskassán öt éve 25 közmunkás is dolgozott, tavaly 3, márciustól pedig két embert tudnak foglalkoztatni a Startmunkában. A közterületek karbantartására nincs emberük, ezért harmadik éve maguk az önkormányzati képviselők végzik a közterületek fűnyírását.

– Felosztottuk a területeket, ki-ki a házához közelebb lévő füves területen nyírja le a füvet – mondta Veszprémi Istvánné polgármester. A képviselők társadalmi munkája példát ad a helybelieknek, így néhány lakó is segít a feladatokban.

A Startmunkában kerti bútorok készítésével foglalkoznak, és mivel sok megrendelésük is van, ezért a polgármester asszony férje, aki önkormányzati képviselő is, szintén munkába áll nap mint nap, hiszen a famunkák értékesítéséből bevétele származik a falunak.

Szőkén az idén nem csökkent a közmunkások száma, de mivel csak egy emberre tudják rábízni a fűnyírást, így a külterületi zöldfelületek karbantartását áprilistól már vállalkozóval végeztetik el. Szentmiklósi Attila polgármester elmondta, munkagépek vásárlására is költhetnék az erre a célra szánt összeget, de mivel közmunkás várhatóan nem lesz több, így ez a megoldás a célszerűbb.

Garéban az idén 33-ról 28 főre csökkent a közmunkások száma. Vig Imre polgármester elmondta, bár korábban 60-an is voltak, nekik nincs gondjuk a feladatellátással. A foglalkoztatottak fele a Startmunka agrárprogramjában dolgozik, másik fel pedig szociális munka keretében végzi munkáját.

Városgazdálkodási cégek alakultak

A közfoglalkoztatásban részt vevők havi átlagos száma 2019-ben 106,3 ezer főt tett ki, amely 21,6 százalékos csökkenést jelent 2018-hoz képest. Megyénkben tavaly 6732-en dolgoztak közfoglalkoztatásban, az idén januárban pedig 6122-en. Baranyában egyébként 2016-ban volt a legmagasabb a közmunkások száma, ekkor 15.144 embert foglalkoztattak a településeink.

A városoktól távolabb eső falvakban komoly gondot okoz, ha csökken a közmunkaprogramban foglalkoztathatóak száma, hiszen számukra sokszor nincs alternatív megoldás, ugyanis jellemzően félórát, órát is kell naponta utazniuk, ha valamely cégnél vagy gyárban állást kapnak. A városok többsége egyébként a lecsökkent közmunkások számával nehézkesen megoldható feladatellátást az utóbbi években városüzemeltetői, városgazdálkodási cégek létrehozásával oldotta meg, amelynél egyaránt foglalkoztatnak közmunkásokat és alkalmazotti státuszban szakképzett munkavállalókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!