hitélet

2020.03.10. 15:20

Üresek a szenteltvíztartók a koronavírus miatt

Az esetleges koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fontos óvintézkedéseket hozott.

– A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járvány Magyarországra való betörése után az alábbi rendelkezések lépnek életbe – áll a közleményben.

Kérik a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét. Kérik a paptestvéreket, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vagy vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. Fontos, hogy a gyóntatóhelyiség legyen rendszeresen szellőztetve, a gyóntatórácsra kérik fólia rögzítését.

Kérik a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését. Hozzátéve, hogy amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, az vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kéri, hogy az egyházi intézmények, iskolák és plébániák kövessék az illetékes állami szervek előírásait. Kérik a gyakori, lehetőleg óránkénti, gondos szellőztetés elvégzését. Kérik azt is, hogy az illemhelyiségek mindig legyenek ellátva szappannal, papírtörülközővel és egészségügyi papírral. Ezen kívül kérik a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületbe belépők, az illemhelyet használók számára, valamint az étkezésre szolgáló helységekben (pl. szenzoros alkoholtartalmúkézfertőtlenítőszer-adagoló).

A betegellátásban résztvevőket az országos tisztifőorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására kéri a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A házi betegellátásban kérik a paptestvéreket, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!