Koronavírus Baranyában

2020.04.23. 14:00

150 ezer fát ültettek volna, ám közbeszólt a koronavírus

Számos baranyai település csatlakozott a tavaly elindított 10 millió fa elnevezésű mozgalomhoz, amelynek célja, hogy civilek bevonásával minél több fát ültessenek a városokban és a falvakban, hogy ezzel tegyenek a klímaváltozás káros hatásai ellen. Az egy fő – egy fa elvét követve, 10 millió fát szeretnének elültetni hazánkban a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb ember részvételével, s persze nem megfeledkezve az utógondozás fontosságáról sem.

Tóth Viktória

Tavaly, az őszi ültetési szezon idején mintegy 300 helyszínen, 5-6000 fő bevonásával végeztek ültetéseket a 10 millió fa közösség tagjai. Ezek során közel tízezer kifejlett fát, két-háromezer csemetét, és hasonló mennyiségű cserjét ástak le a földbe.

Az idei cél a tavalyi 15 ezres ültetés megtízszerezése volt, azaz 150 ezer fa elültetése. Itt a tavasz, így már sok helyen el is kezdték az idei ültetéseket, ám mint mindenbe, ebbe is beleszólt a jelenlegi járványhelyzet. Mint azt korábban a kezdeményezés hivatalos közösségi oldalán is jelezték, a vírus miatt az idén nem a tervezettnek megfelelő módon és mértékben ültetik majd a fákat.

– Csoportos ültetés csak nagyon előkészítve javasolt, a résztvevők ne menjetek egymáshoz közel, az egy-két méter távolságot tartsátok be. Lehetőség szerint védőmaszkban – fogalmaztak a kezdeményezés oldalán. – De ennél is okosabb, ha nem forszírozzuk a csoportos ültetéseket, hanem a közösségeinken belül megszervezzük az egyéni, vagy mikrocsoportos ültetéseket.

A kezdeményezés vezetői most a föld hete tervezett nagyszabású ünnepi ültetési akciója helyett elindították a 10 millió TV-t. Ennek értelmében április 26-ig minden kora este levetítenek egy adást, mely a Hogyan legyen utána? gyűjtőcímet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!