Koronavírus Baranyában

2020.04.09. 10:16

A gyógyszertárak polcain lehet a megoldás? 260 hatóanyagot vizsgálnak Pécsett

Ezen hatóanyagok egy része most is a gyógyszertárak polcain van, másik részük újonnan előállított – mondta Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

N.K.

Szerdán jelentették be, hogy Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem virológiai munkacsoportjának sikerült izolálni a koronavírust egy beteg székletmintájából. Ez azt jelenti, hogy kis mértékben ugyan, de széklettel is fertőzhet a vírus. A virológussal készült interjúból viszont az is kiderül, hogy több mint 250 hatóanyagot vizsgálnak, amik között ott lehet a gyógyszer a koronavírussal szemben.

Ott lehet a gyógyszertárak polcain a megoldás?

Jakab Ferenc professzor elmondta, nagy ütemben és folyamatosan folynak a hatóanyag vizsgálatok. Jeneleg 260 vegyület áll tesztelés alatt.

- Ezek jelentős része már ismert, ténylegesen a gyógyszertárakban jelen lévő hatóanyagok. Másik része újonnan szintetizált hatóanyag és azt keressük, hogy blokkolja-e a vírust – mondta Jakab Ferenc.

BCG-oltás nem hatásos

Bár sokan szeretnék azt hinni, hogy a 90 éves alkalmazott oltás hatásos, de tudományos magyarázat nincs erre – szögezte le Jakab Ferenc.

- Egy publikáció teljes mértékben cáfolja a BCG-oltás hatékonyságát, de további vizsgálatok szükségesek ehhez – mondta Jakab Ferenc.

Széklettel is fertőz, ügyeljünk a higiéniára!

Bár a vírus terjedése legjelentősebb módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével – emelte ki. Jakab Ferenc korábban közölte azt is, hogy a pécsi kutatóknak sikerült több mintából is izolálni a vírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából.

A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

A teljes videó megtekinthető:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!