Koronavírus Baranyában

2020.04.27. 16:44

A fotózás gyakorlatilag megszűnt, a fogtechnikusok, utazásszervezők megsegítését is javasolják

Többek közt a fotósok, a fogtechnikusok, az utazásszervezők támogatását is javasolja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara – ezek az ágazatok is ellehetetlenültek a koronavírus járvány következtében.

Wald Kata

Többek közt a fotósok, a fogtechnikusok, az utazásszervezők támogatását is javasolja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara – ezek az ágazatok is ellehetetlenültek a koronavírus-járvány következtében.

A koronavírus-járvány a szállodaipart vagy a vendéglátás bizonyos szereplőit – kávézók, kocsmák, szórakozóhelyek stb. – is ellehetetlenítették. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) javaslatot dolgozott ki az érintett ágazatok megsegítésére, az ajánlás bekerült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a döntéshozók részére megküldött csomagba.

A PBKIK a korlátozás alá került szektorok teljes körű támogatását javasolja. Eszerint akiket kényszerű bezárásra ítéltek és/vagy a gazdasági és üzleti folyamatok összefüggése okán bezártak, azok támogatása cégmérettől, vállalkozási formától, alágazattól függetlenül szükséges, gyors és konkrét pénzügyi forrásokkal. A javaslat szerint a bértámogatások volumenét és elérési lehetőségét kellene bővíteni.

A kamara a legtöbb megkeresést a turizmusból és a fotósoktól kapta az elmúlt időszakban. Az utazásszervezés a turizmus nélkül tartalmatlanná vált, kiüresedett. Ugyanígy a koronavírus-járvány végzetesen érintette a fényképészetet: a szakma legfőbb jövedelemforrása, a rendezvények fotózása megszűnt, és az elkövetkező 3-6 hónapban várhatóan nem is indul újra. Pécs és a pécsi járás tekintetében éves szinten több mint 1000 esküvőt tartanak. Ha a további céges rendezvényeket és családi összejöveteleket is nézzük, ezek kiesése az iparág teljes leállást jelenti az elkövetkező időszakra – a PBKIK javaslata szerint sürgős intézkedésre van szükség a fényképész vállalkozások fennmaradása érdekében.

Ugyanígy a fogtechnikusok esetében is a KATA mentesség bevezetését javasolták, hiszen az ő helyzetük is speciális, működésük teljes mértékben a fogorvostól függ. Utóbbiak azonban az alapellátásra szorítkoznak a kormány rendelkezése alapján, a magán szektorban legtöbben bezártak a járvány idejére, ezért a fogtechnikus működése ellehetetlenült, jelenleg bevétele nincs. A vállalkozás aktív állapotban maradásának elősegítése a KATA-mentességgel volna célravezető, a PBKIK Innovációs és Technológiai Minisztériumnál lévő javaslata szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!