Koronavírus Baranyában

2020.04.14. 18:23

Burkolattal kell megvédeni a péksüteményeket

Gyümölcsök, zöldségek és pékáruk – ezeknek a csomagolatlan termékeknek a vásárlásakor most különösen fontos, hogy odafigyeljünk, és betartsuk a higiéniai szabályokat. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben számos új előírást vezettek be az élelmiszerboltok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakértői összeállítottak egy listát arról, mire kell odafigyelni a csomagolatlanul értékesített péktermékek vásárlásakor.

T. V.

Ebből kiderül, hogy a boltok bejáratánál kézfertőtlenítőszer-adagoló kihelyezése javasolt. A baranyai üzletek többségében ennek az előírásnak eleget tesznek, a kézfertőtlenítőt vásárlóként bátran használhatjuk. A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről. Használjuk inkább a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket – például csipeszt – melyet a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélniük kell az üzletben dolgozóknak, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell.

A boltok többségében a pékárukat önkiszolgáló rendszerben választhatjuk ki, a NÉBIH által előírtak alapján az önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján kórokozót tartalmazó nyálcseppek kerülhessenek a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott burkolatok, tárolók alkalmazásával. A pultból történő értékesítés esetén pedig az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni.

Ábrák mutatják

A NÉBIH azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék. Például ábrákkal kell szemléltetni a higiénikus megoldásokat és a helytelen gyakorlatot is, továbbá áruházi hangosbemondókon keresztül kell felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!