egyházaskozár

2020.04.16. 19:01

Ilyen egy baranyai minta a kultúraépítésre

A történelem viharai során távoli vidékekről, országhatárokon innen és túlról egymás mellé sodródott, különböző nemzetiségű emberek, a baranyai falvakba telepített bukovinai székelyek, moldvai csángó-magyarok, szlovákok, itt élő németek együttéléséről szól a Pro Pannónia Kiadónál tavaly megjelent Albert Endre könyve Együttélés Egyházaskozáron címmel.

Mészáros B. Endre

Kiderül többek között, hogy az ide települt emberek miként találják meg a módját az előítéleteik feloldásának, az ellenséges beidegződések leépítésének, a közös munkának. S mindezt azért, hogy megismerjék és elfogadják egymást, tanuljanak a másiktól és békében éljenek.

A szerző bemutatja az Árpád-kori település történetét, a felvidékiek, a moldvai csángók és bukovinai székelyek érkezését (a betelepítések történelmi hátterét, teljes lebonyolítását és az ország érintett területeit), a korabeli gazdálkodás, a földművelés menetét, ám elsősorban az itt találkozó kultúrák egymásra hatásával foglalkozik. Nem a konfliktusokra összpontosít, hanem az együttműködések sikereire. Az egyes nemzetiségek kulturális értékeit külön-külön bemutatja, majd feltárja az ősi földről érkező későbbi látogatók népzenei, néptáncos hatásait is. Mindezeken túl beszélgetések, visszaemlékezések, rádióriportok szöveges változatai olvashatók olyan személyekkel, akik mindkét területen éltek, és emlékeznek még az otthoni hagyományokra.

Tudni kell, hogy a szerzőt mindvégig a szeretet és a tisztelet vezeti a kulturális kapcsolatok feltárásában, hiszen a magyar–történelem szakos tanár maga is ebben a faluban töltötte gyermekkorát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!