Koronavírus Baranyában

2020.04.22. 08:55

Összekötik a termelőt az érdeklődő vásárlóval

A koronavírus-járvány miatt a baranyai kistermelők többsége is nehéz helyzetbe került. Számos piac bezárta kapuit, vagy rövidített nyitvatartást vezettek be, így más értékesítési felület hiányában a termelők nehezen találnak vevőt terményeik számára.

T. V.

Az Agrárminisztérium folyamatosan keresi a lehetőségeket a probléma megoldására. Ennek kapcsán hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentette be a közelmúltban Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei.

A magyar termelők segítésének egyik új eleme az úgynevezett termelő-keresőfelület elindítása. Ennek első lépéseként a termelők regisztrációját várják, ami egy egyszerű űrlap kitöltésével megtehető a Nébih oldalán (portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso). Nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat, s valamelyik szakmai azonosítójukat kell megadniuk, továbbá, hogy vállalnak-e kiszállítást.

A potenciális vásárlók, azaz a lakosok és szolgáltatók – kereskedők, vendéglátók, étkeztetők – ugyanezen oldalon tájékozódhatnak arról, hogy kik és mit kínálnak eladásra a környékükön. Vásárlásukkal pedig támogatják a nehéz helyzetbe került helyi termelőket, akik így tovább folytathatják értékes munkájukat. A kereshető adatbázis mellett az adatok térképen is megjelennek, még könnyebbé téve a böngészést.

Méz és nyúl

A termelő-keresőfelületen egyre több helyi termelő megtalálható. A keresőben megyék alapján megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb lévő termelőt. Baranya megyéből jelenleg öt regisztrált termelő van, két pécsi, egy villányi, egy vásárosdombói és egy kozármislenyi. Főbb terméktípusaik között szerepelnek többek között a bogyós gyümölcsök, az édesburgonya, a méz, a kecsketejből készült termékek és a tyúktojás is. Ők mind vállalnak kiszállítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!