Koronavírus Baranyában

2020.04.01. 07:00

Sok tanulóvezető már hetekkel ezelőtt lemondta az óráját

A járványügyi helyzetre való tekintettel a legtöbb autósiskola felfüggesztette a tanulóvezetői oktatást. Azt, hogy meddig, még nem tudják.

T. V.

Fotó: Berán Dániel

Az elmúlt héten szinte csak elvétve láthattunk tanulóvezetőket a baranyai utakon. A jelenlegi helyzet miatt igen nehéz időszak vár a jogosítványszerzés előtt állókra, de az autósiskolákra és az oktatókra is, akik közül a legtöbben egyéni vállalkozók, így kereset nélkül maradtak. Lapunknak nyilatkozott egy pécsi gépjármű-szak­oktató, mint mondta, ő pénteken még oktatott, az volt az utolsó munkanapja.

– Különös helyzet alakult ki, ugyanis a kormányrendelet elvileg nem tiltaná, hogy dolgozzak, de azt igen, hogy a tanuló odajöjjön hozzám

– fogalmazott az oktató. – Annál az autósiskolánál, ahol én dolgozom, a múlt héten már csak ketten-hárman oktattak.

Az oktató és a tanuló közel ül egymáshoz az autóban, egy méter távolság sincs közöttük. Így a szakoktatók többsége az elmúlt hetekben száj­maszkban és kesztyűben tanított, a maszk használatára kérték a diákokat is. Kézfertőtlenítő folyadékot tartottak maguknál, amivel a tanulók órájának végeztével sterilizálták a kormányt, az indexet és a váltót. Az oktatótól megtudtuk, hogy sok diák már hetekkel ezelőtt lemondta az óráját, főleg a vidéki egyetemisták.

– Leginkább olyan diákoknak tartottam meg az óráját az elmúlt napokban, akik még kezdők, hiszen ha egy gyakorlottabb tanuló levezeti most a kötelezően előírt óraszámot, akkor sokat felejthet a vizsgáig – mondta a szakember.

Az oktató beszámolt egy olyan esetről is, hogy a tanulónak már kitűzték a vizsgaidőpontját is, de már nem tartották meg a számonkérést. Ő olyan szerencsétlen helyzetben van, hogy le fog járni a sikeres KRESZ-vizsgától számított két éve. Ez a szabály szerint azt jelenti, hogy újra kell majd járnia a KRESZ-tanfolyamot és újra kell vizsgáznia is, vagyis gyakorlatilag az egész procedúrát elölről kell kezdenie. Kíváncsian várják a tanulók és az oktatók, hogy az ehhez hasonló esetekben lesz-e méltányosság.

Nem veszítik el a képzések díját

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. március 19-től visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és a közlekedési szakemberek vizsgáit, az alkalmassági vizsgálatokat és az utánképzéseket is. A Magyar Vöröskereszt pedig március 16-tól szünetelteti a közúti elsősegélynyújtás vizsgákat. A minisztérium tájékoztatása alapján a befizetett vizsgadíját senki sem veszíti el, minden érintett a veszélyhelyzet elhárítását követően díjmentesen vehet majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!