Koronavírus Baranyában

2020.05.02. 07:38

Kesztyűben, maszkban dolgoznak a szakemberek

Melegebb időben a panellakások felsőbb emeletein már most meghaladhatja a 25 fokot a hőmérséklet. Ez azt is jelenti, hogy a légkondicionálóval rendelkező lakásokban, munkahelyeken aktuálissá válik a klímaberendezések karbantartása, tisztítása, éves ellenőrzése.

T. V.

Bp. XI ker. Lakótelep a karantén idején. Klíma szerelés fotó Teknős Miklós MN

Fotó: Teknős Miklós

A járványhelyzet kapcsán felmerül a kérdés, hogy dolgoznak-e jelenleg a klímaszerelők, s ha igen, milyen óvintézkedéseket kell betartaniuk a szakembereknek.

– Mi most is dolgozunk, van munkánk, körülbelül átlagos mennyiségű, se több, se kevesebb, mint máskor – mondta el lapunk kérdésére egy pécsi klímaszerelő. – Családunk és ügyfeleink biztonsága érdekében munkánk során betartunk bizonyos óvintézkedéseket.

Mint mondta, ezek közé tartozik, hogy kizárólag maszkban dolgoznak, kesztyűt is viselnek, amit még az utcán feltesznek. Ez azért is fontos, mert a lakásokban tartózkodók általában nem használnak védőfelszerelést az ő fogadásukkor. Ezenkívül az autójukat és a munkaeszközeiket is rendszeresen fertőtlenítik.

Nem árt tudni, a koronavírus ellen jelenleg nincs olyan hivatalosan kapható és használható klímafertőtlenítésre alkalmas anyag, ami megakadályozhatná a vírus továbbterjedését a klíma használata során. Ám a berendezések takarítására, karbantartására ettől függetlenül szükség van. A légtechnikai berendezéseket a tisztítás során megszabadítják a káros lerakódásoktól – baktériumok, gombák –, melyek súlyos egészségügyi problémákért felelősek. A tisztításkor a felgyülemlett port is eltávolítják, ami nem lesz többet negatív hatással a klíma teljesítményére.

Okos klímák

Egyes modern klímaberendezések már interneten keresztül is elérhetőek. Ezeket a készülékeket a wifihálózatra kell csatlakoztatni, és egy mobiltelefonra telepíthető alkalmazás segítségével a távolból is beállíthatjuk őket. Például már a munkahelyünkről beprogramozhatjuk klímánkon a kívánt hőfokot, s mire hazatérünk, hűtött otthonba léphetünk be. Egyes modellekbe beépítve, másikakba külön megvásárolható kiegészítő segítségével érhető el a funkció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!