közlekedés komlón

2020.05.31. 11:30

Kezdődik az új buszpályaudvar építése a régi helyén

Hamarosan indul az új, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő buszpályaudvar építése – a beruházás a tervek szerint legkésőbb jövő november végére befejeződik.

Wald Kata

Bő egy hét múlva, június 8-án megkezdődik a komlói autóbusz-pályaudvar teljes felújítása – az önkormányzat a kivitelezővel már aláírta a vállalkozási szerződést.

– Még 2010-ben összeállítottunk egy városfejlesztési programot, amelynek megvalósítása szisztematikusan, a lehetőségek figyelembevételével zajlik. Ennek most egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk, hiszen a belváros már megszépült, de a központban ott maradt torzóként a még a 60-as 70-es években épült buszpályaudvar, amely ma már sem építészeti, sem városképi szempontból nem felel meg a kor elvárásainak, és a létesítmény technikai színvonala is messze elmarad a komlóiak, illetve a városba látogatók igényeitől – hangsúlyozta Polics József, Komló polgármestere.

A június 8-án induló, a komlói önkormányzat és a Volánbusz Zrt. konzorciumi partnerségében megvalósuló közel 640 millió forintos beruházás során a nagy számú helyi és helyközi buszjáratokat fogadó és indító buszpályaudvar teljeskörűen megújul. A területen egy új, kétszintes épületet hoznak létre, amelynek földszintjén váróterem, forgalmi iroda, jegypénztár, nyilvános mosdó, raktárak és egyéb szükséges helyiségek kapnak helyet, a felső szintjére pedig a Volánbusz Zrt. forgalmi irodája kerül. Az induló állomások teljes területén perontető épül, a jelenleg autóbusz-parkolóként használt részen pedig fogadóperont alakítanak ki. Egyebek mellett járdák újulnak meg, gyalogos átkelők létesülnek, a zöldterület is megszépül, és az utasok tájékoztatását szolgáló információs rendszer is korszerűsödik.

A kivitelezést komlói vállalkozás végzi, a közbeszerzési eljárás eredményeként. A munkálatokra 16 hónap áll rendelkezésre – legkésőbb 2021. november 29-ig kell megépülnie az új, korszerű pályaudvarnak.

Átalakul majd a forgalmi rend

A kivitelezés ideje alatt az autóbusz-állomás környezetében, az Eszperantó térig megváltozik a teljes forgalmi rend, mindenkitől azt kérik, ne rutinszerűen közlekedjen a június 6-át követő időszakban – akkortól lépnek ugyanis életbe a változások.

Az építési munkálatok miatt a pályaudvar területét, beleértve a peront is, lezárják, munkaterületnek minősül, azaz a belépés tilos lesz.

Az építési terület környezetében több szakasz is egyirányúvá válik, a Bem és a Sportközpont előtti utcákban tilos lesz a megállás – az autóbuszok induló és érkező kocsiállásai ideiglenes helyekre kerülnek a beruházás idejére, a menetrend azonban változatlan marad. A taxiállomás is elköltözik a megszokott helyről – a változásokról részletes tájékoztatót tesz közzé az önkormányzat.

– Az ideiglenes forgalmi rend okozta nehézségek sok türelmet és megértést kívánnak, de mindannyian arra gondoljunk, hogy végre lehetőséget kaptunk az autóbusz-állomásunk megújítására – áll az önkormányzat közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!