Koronavírus Baranyában

2020.05.23. 09:00

Pécsi találmány! Itt a kézre kenhető gél, aminek baktérium- és vírusölő hatása lehet

Már a járvány kirobbanása előtt megkezdték annak a különleges hatóanyagokkal ellátott gélnek a fejlesztését, amit a napokban kézre is kenhettek a tesztalanyok a Pécsi Tudományegyetemen. És hogy mitől egyedülálló?

N.K.

Csak természetes alapanyagokat tartalmaz az a Pécsi Tudományegyetemen fejlesztett kézre kenhető gél, aminek a fejlesztők várakozásai alapján baktérium- és vírusölő hatása is lehet – adta hírül az UnivPécs.

A találmányról azt írják, hogy egyedülállósága pont természetességében rejlik. A gél – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – csak és kizárólag természetes összetevőkből áll.

Az alapanyagok miatt sokan használhatják

- Az első vizsgálatok alapján a baktériumölő hatása kimutatható, és bízunk benne, hogy hasonló hatás igazolódik majd a vírusok elleni hatékonyságában is – nyilatkozta a lapnak Dr. Horváth Györgyi. A gél ötletgazdája és a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi docense hozzátette: olyan alapanyagokat válogattak, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek szükségesek.

Az előzetes tesztelések viszont már lezajlottak és az eredmények biztatóak. Arról viszont nem tudunk, mikor kerülhet a gyógyszertárak polcaira a pécsi termék.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!