MNOÖ

2020.06.11. 13:30

Englenderné Hock Ibolya: a járvány ideje alatt is hatékonyan működtünk

A koronavírus-járvány miatt most először nem ülésezett személyes megjelenéssel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) közgyűlése.

Az elmaradt tanácskozás valamennyi napirendi pontjában a fennálló veszélyhelyzetben egységesen alkalmazandó törvényi rendelkezések értelmében a teljes közgyűléssel és a kabinettel történt egyeztetések után Englenderné Hock Ibolya elnök határozott. A főleg gazdálkodással, beruházásokkal, oktatásüggyel és támogatásokkal kapcsolatos döntések az illetékes bizottságok előzetes egyeztetése és javaslatai alapján születtek meg.

A Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság tárgyalta, az elnök elfogadta az MNOÖ tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaságok – a Magyarországi Németek Házát működtető Deutsches Haus Kft. és az Iglauer Parkban lévő ifjúsági tábort működtető Városlődi Villa Nonprofit Kft. –, valamint az önkormányzat által alapított, oktatási intézményeket fenntartó és működtető közalapítványok beszámolóját a tavalyi gazdasági évről. 2019-ben az MNOÖ és annak valamennyi intézménye szabályszerű, megbízható gazdálkodást folytatott – ez derült ki a Magyar Államkincstár által nemrég megküldött átfogó jelentéséből.

Az önkormányzat a felelős gazdálkodást az idei évben is folytatja: 2020 egyik kiemelt projektje az általa fenntartott pécsi Koch Valéria Iskolaközpont Szőnyi utcai óvodájának komplex felújítása lesz. Arra a Miniszterelnökség bruttó 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított. Az építkezés várhatóan augusztusban indul, ez idő alatt a gyermekeket egy másik, régebben óvodaként működő épületben helyezik el. Emellett 200 millió forintos állami támogatás révén a jövőben megújulhat a Veszprémi Német Ház is.

Az említett pécsi oktatási intézmény iskolájában is zajlik egy beruházás – az egyik épületrészben új tantermeket és tanári helyiséget alakítanak ki –, ennek köszönhetően szeptembertől eggyel több első osztály indulhat a magyarországi német oktatás egyik mintaiskolájában. Egy további, az intézményre vonatkozó döntés értelmében 2025-ig hosszabbodik meg Amreinné Pesti Ágnes igazgatói mandátuma. A mesterpedagógus, szaktanácsadó szakember 2004 óta tanít az iskolában, és 2019 novembere óta megbízott igazgatóként vezeti a Pécsett működő német nemzetiségi nevelési-oktatási központot.

Ugyancsak 2025-ig hosszabbodik Szabóné Bogár Erika, a szintén az MNOÖ fenntartásában működő pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium igazgatójának mandátuma. A szakember 1999 óta dolgozik az intézményben, mesterpedagógus, 2015 óta vezeti a gimnáziumot, és már a hatodik ciklusban tagja a város német önkormányzatának.

Az MNOÖ oktatási bizottságának előterjesztése alapján további köznevelési intézmények átvételét támogatja Englenderné Hock Ibolya elnök: a jövő tanévtől a helyi német önkormányzat fenntartásába kerül a baji és a nagyesztergári óvoda és bölcsőde.

Június 1-től új ügyvezető került a Városlődi Villa Nonprofit Kft. élére: a Bakonyban található ifjúsági tábort működtető szervezet régi vezetőjének határozott idejű megbízatása közös megegyezéssel megszűnt; az átmeneti – egyébként a koronavírus-járvány sújtotta nehéz – időszakban ideiglenesen Wágenhoffer Kornélia, az MNOÖ veszprémi regionális irodájának vezetője igazgatta a létesítményt. Utódja a városlődi származású Kiss Mónika lett, aki eddigi munkatapasztalatait kulturális, felnőttképzési és turisztikai területeken, részben külföldön szerezte.

Az ugyancsak a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartásában működő kulturális intézmény, a Magyarországi Német Színház (DBU) igazgatója írásban számolt be a teátrum koronavírus-járvány alatti működéséről. Lotz Katalin arról tájékoztatott, hogy a március 11-i utolsó rendes előadás óta csaknem 60 fellépésük maradt el, és ez jelentős kiesést eredményezett. A társulat azóta az interneten közzétett videók formájában kínált közönségének irodalmi tartalmakat. A tervek szerint már hamarosan sor kerülhet szabadtéri előadásokra, és bíznak abban, hogy az új évad ősszel a színház szekszárdi épületében veheti majd kezdetét.

Az illetékes bizottságok bevonásával döntés született a Német Szövetségi Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott támogatások felosztásáról is. Félszáz pályázó több mint 45.000 eurós támogatással vásárolhat magyarországi német kultúrcsoportok számára felszerelést – például népviseleti darabokat vagy hangszereket. Ezen túl pedig több mint 61.000 eurót költhetnek helyi német önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények a minél korszerűbb felszerelésükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!