ismét divat?

2020.06.18. 14:00

Kalandos nyaralásra hívnak a kempingek

A legtöbben már javában tervezik a nyaralást, a hosszú bezártság után szeretnének végre kimozdulni. A tömeget viszont el szeretnék kerülni, ezért nyáron a kempingek népszerűsége megnőhet.

Mészáros Rita

20190802 Balatonfüred Kemping és Üdülőfalu Bakonyszentkirályról és Veszprémvarsányról érkezett fiatalok kártyáznak Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A kempingezés sokféle lehet, kezdve a vadkempingezéstől, amikor jóformán csak egy sátrat visz magával az ember, egészen az úgynevezett glampingig, amikor szállodai színvonalú sátrakban vagy faházakban élvezhetjük a természet közelségét. Mindegy is, hogy a kempingezés melyik formájáról beszélünk, az előrejelzések szerint nyáron ezek mind népszerűek lesznek.

Egy pécsi édesanya például azt mesélte lapunknak, hogy idén nyáron ők is ezt a formáját választják a nyaralásnak. A vírushelyzet miatt külföldre semmiképpen nem szerettek volna menni a családdal, így elhatározták, hogy körbebiciklizik a Balatont. Visznek magukkal sátrat is, és majd kempingekben szállnak meg. Nemcsak ők döntöttek hasonlóan, sokan vannak, akik a nyaralás vadregényes formáját választják majd ezen a nyáron, és most nem elsősorban anyagi okok miatt, hanem biztonsági szempontól.

A kempingek egyik nagy előnye, hogy a vendégek nem egy nagy, zárt közösségi térben vannak – a szálloda közös folyosóin, étteremben vagy liftben –, hanem a szabad ég alatt, egymástól biztonságos távolságban, így a fertőzésnek is kisebb az esélye. Mindenkinek megvan a saját sátra, lakóautója vagy faháza, ahol csak a rokoni, baráti kör tartózkodik. A legproblémásabb talán a közös vizesblokkok használata lehet, de a kempingek vezetői gondoskodnak arról, hogy ezeket is a lehető legbiztonságosabban lehessen használni.

Különleges intézkedéseket hoztak

A vírushelyzetre való tekintettel a magyar kempingek is különleges intézkedéseket hoztak. A vendégeket elsősorban arra kérik, hogy ha a koronavírus tüneteit – különösen a váratlan, magas lázat vagy a szokatlan légszomjat – tapasztalják magukon vagy a velük együtt érkezőkön, azonnal értesítsék a kemping vezetőjét telefonon vagy e-mailben, de semmiképpen ne személyesen. A biztonságos üzemeltetési körülmények megteremtése és fenntartása érdekében bizonyos szolgáltatások elérését, valamint a kemping befogadóképességét a kemping vezetése korlátozhatja. Emellett természetesen a szokásos előírásokat is be kell tartani, tehát figyelni kell a távolságtartásra és a személyes higiéniára.

A Balatonnál is népszerű a sátorozás

Az ország bármely részébe is vesszük az irányt, biztosan találunk kempinget. A Balaton partja is tele van ilyen jellegű szálláshelyekkel, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a badacsonytomaji Badacsony Kemping, a siófoki Aranypart Kemping vagy a balatonboglári Sellő Kemping. Európa egyik vezető kempingoldala, a camping.info felhasználóinak értékelése alapján pedig a pápai Várkert Termál Kemping nyerte el több alkalommal is a legkedveltebb szálláshely címet. A termálfürdők mellett egyébként az ország több pontján is lehet kempinget találni, így van Bükön, Hévízen vagy éppen Harkányban is. Megyénkben népszerű még többek között az orfűi Panoráma Kemping és a magyar­egregyi Máré Vára Kemping is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!