minden készen áll!

2020.08.04. 13:42

Állami támogatásból valósulhat meg a pécsi napelempark

Három új napelempark léphet működésbe a közeljövőben Pécsen, a beruházás megvalósításához a megyeszékhely száz százalékos támogatást kapott. Az ott termelt energiát az áramszolgáltató a város tulajdonában álló intézmények fogyasztásába számolja be.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

Jóformán már minden készen áll, hogy működésbe lépjen a három napelempark a pécsi Füzes dűlőben, hiszen a napokban megszületett a döntés, miszerint a kormány száz százalékban támogatja a projektet – ezt Hoppál Péter országgyűlési képviselő jelentette be kedden, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

– Az elmúlt években a zöld város koncepció nagy lendületet vett Pécsen – kezdte az országgyűlési képviselő. – Ennek különböző programjai vannak, amelyeket még az előző városvezetés indított el, és a mostani tovább folytatja. Múlt héten egy látványos mérföldkőhöz érkezett a város, amikor átadhattuk az utazóközönségnek a Széchenyi téren az első tíz, tisztán elektromos meghajtású buszt.

Hoppál Péter hozzátette, fontos kérdés még az önkormányzati intézmények működtetése és fenntartása, és az, hogy ebbe a zöld energiát mennyire lehet beiktatni. Ennek keretében még 2019. júniusában sikeresen lebonyolítottak egy közbeszerzést, amely szerint három, egyenként fél megawatt teljesítményű napelempark jön létre a Füzes dűlőben. Ennek költségét az állam eredetileg hatvan százalékban támogatta volna. A beruházás összköltsége nagyjából 750 millió forint, ebből tehát 450 millió forintot biztosított volna az állam, további 300 millió forintot pedig a városnak kellett volna hozzátenni. Éppen ezért kérvényezték a döntés felülvizsgálatát, és a sikeres lobbinak köszönhetően a napokban határozat született arról, hogy a projekt finanszírozását biztosító pénzügyminisztérium száz százalékos támogatásban részesíti a beruházást.

Ennek köszönhetően a naperőmű heteken belül megkezdheti működését. Ahogy Hoppál Péter elmondta, az áramszolgáltató az itt megtermelt energiát az önkormányzati intézmények áramszámlájába számítja bele. Ezek közé az intézmények közé tartozik a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a Pécsi Nemzeti Színház, a műjégpálya és a Hullámfürdő. Az országgyűlési képviselő azzal zárta, ez a projekt is jól mutatja, hogy Pécsnek az első számú partnere Magyarország kormánya, és ennek az együttműködésnek nincs alternatívája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!