Baranya

2020.08.14. 10:30

Berkenyét, ezüsthársat is ültethetnek a pályázók

A minisztérium Településfásítási Programjára megyénkből is nyújtottak be sikeres igénylést

Tóth V.

Pecöl faültetés, Tömő Edit és családja 20200404 Pecöl Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Idén júniusban indult az Agrárminisztérium Településfásítási Programja, amelyben a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer sorfát igényelhettek ingyenesen.

A minisztérium információi alapján hatalmas érdeklődés mutatkozott a programra, néhány nap alatt 472 település pályázott idén őszi, valamint jövő tavaszi ültetésű fákra. A kezdeményezés célja, hogy a fák ültetésével hívják fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásaira, ami a magángazdálkodók és az önkormányzatok számára egyaránt elérhető.

A programba július 31-ig jelentkezhettek az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek. Mint írták, az ország mind a 19 megyéjéből érkeztek sikeres igénylések, melyek közel fele 1000 fő alatti település, ezen belül is közel 50 falu 200 fő alatti. Baranyából is számos település nyújtott be sikeres igénylést, a városok közül Szentlőrincen és Sásdon, valamint számos községben, például Átán, Bogádon, Cúnon, Fekeden, Ibafán, Marázán és Szűrön is ültethetnek fát hamarosan.

A 10-14 centiméter törzsátmérőjű, 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfák mellett a program a szállításhoz és az ültetéshez szükséges szakmai segítség költségeit is finanszírozza. Ez biztosítékot nyújt arra, hogy minden fa jól hasznosuljon, és túlélje a kiültetést követő időszakot. Emellett minden fához 20 liter, összesen 3000 zsák mulcsot, 12 ezer favédőrácsot, 36 ezer karót és mintegy 500 madárodút is biztosít a tárca.

A nyertes kistelepülések 19 fafaj közül igényelhettek, például berkenyét, ezüsthársat, fehér epret, díszalmát és díszkörét, hegyi juhart, platánt vagy magas kőrist. A fajok összeállításának fő szempontjai a belterületi körülmények jó tűrőképessége és a kifejlett fák településesztétikai alkalmasságai voltak.

A sorfákat a települések közösségi eseményeken ültetik majd el 2020 őszén és 2021 tavaszán, a programot lebonyolító szakemberek pedig gondoskodnak a fák neveléséről és fenntartásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!