Főleg urnába kerülnek a hamvak

2020.08.28. 14:00

Egyre több a temetés Pécsen

Szinte már teljesen készen lehet vásárolni sírkövet Kínából, ezért ez visszaszorítja a hagyományos mesterek munkáját is, miközben inkább urnákban helyezik végső nyugalomra a legtöbb elhunytat.

B. M.

A temetési típus megválasztásában a kulturális, vallási szokások mellett a pénzügyi helyzet a meghatározó – emiatt van az, hogy a koporsók helyett ma már az elhunytak túlnyomó többségét urnákban helyezik végső nyugalomra.

A számok szerint a pécsi köztemetőben – többek között ezzel is indokolták a tavalyi veszteséget – bár hetvennel több temetés (2079) volt 2019-ben, mint egy évvel korábban, a drágább koporsós búcsúztatások száma még mindig csökkenő tendenciát mutat, immár a temetések 24,6 százaléka történik csak így. A temetőt üzemeltető Biokom NKft. közölte, a hamvasztásos temetés terén egyre inkább minőségibb alternatívákat tudnak kínálni a szolgáltatók, ilyen például Pécsett a Zsolnay-szórókút, a koporsós és hamvasztásos, illetve urnás temetés között jelentős különbség mutatkozik árban, mely alapvetően befolyásolja a döntést.

Buzády Károlynak már a nagyszülei is kőfaragók voltak, ő három évtizede foglalkozik síremlékek készítésével, felújításával. Mint mondta, már az utóbbi évtizedekben megfordult az arány, a koporsós temetések helyett inkább az urnást részesítik előnyben a családok.

Az elmúlt időszakban a Kínából érkező kész gránit sírkövek megjelenése hozott nagyobb változást, amelyeket temetésre alkalmas állapotban lehet megvásárolni. Éppen ezért is egyre többen kereskednek velük, miközben a kőfaragók, a mesterek munkája háttérbe szorul.

A szolgáltatás is sokba kerül

A Biokom tájékoztatása szerint a legszerényebb koporsós temetés ára Pécsett 193 ezer, az urnás 177 ezer, hamvasztásos szórással 170 ezer forintba kerül. A legdrágább temetés nehezen megállapítható, hiszen gyakorlatilag, ahogy a legtöbb szolgáltatásnál, itt is az ügyfél pénztárcája határozza meg a felső határt, azonban a tapasztalat szerint elmondható, hogy az elmúlt években a legdrágábbnak mondható temetés ára 550 ezer forint volt. Az összeg egyébként több tételből áll össze, a teljesség igénye nélkül néhányat említünk: a kápolna mellett kolumbáriumfalon egy urnaférőhely 10 évre közel 37 ezerbe, a hamvasztás 38 ezerbe, a halottszállítás 8–16 ezer forintba, míg a temetőn belüli díszkocsi használat 17 ezerbe kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!