szexuális visszaélések

2020.08.14. 17:30

Papi zaklatás: eddig nem érkezett bejelentés

Három éve állította fel a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos jelzések fogadásával foglalkozó bizottságot a Pécsi Egyházmegye.

Zs. J.

A bizottság tagjai között vannak egyházi személyek, pszichológus, pszichoterapeuta és jogi szakértő is. A bejelentést az egyházmegye honlapján, a gyermek- és ifjúságvédelmi oldalon tehetik meg abban az esetben, ha valaki szexuális jellegű visszaéléseket tapasztalt, melyek a Pécsi Egyházmegyéhez kötődő intézményekben, illetve az egyházmegye területén belül fordultak elő.

– A Pécsi Egyházmegyéhez sem az elmúlt évben, sem az azt megelőző időben nem érkezett hivatalos fórumon bejelentés ilyen jellegű ügyre vonatkozóan – közölte lapunk megkeresésére az egyházmegye sajtóosztálya.

Mint kiemelték, a világi hatóságokkal ellentétben az egyház nem rendelkezik nyomozati eszközökkel. A bejelentés alapján, amennyiben az nyilvánvalóan nem alaptalan, a bizottság vizsgálati eljárást indít, amelynek célja a szexuális visszaélések legalaposabb feltárása. Ezen eljárás során a bizottság meghallgatja a bejelentőt, az ügyben érintett sérelmet szenvedett személyt, a visszaéléssel gyanúsítottat és szükség esetén másokat is. Mivel az eljárás során szükséges a bejelentő és a sértett személyes közreműködése, névtelenül nem lehet bejelentést tenni.

– A bizottság eljárása és az esetleges meghallgatások nem nyilvánosak. A bejelentést és a személyes meghallgatás során keletkezett jegyzőkönyvet az egyházmegye a világi és egyházi törvények szerint diszkréten kezeli. Ha azonban az ügy megkívánja, a főpásztor továbbítja az arra illetékes hatóságok felé – tették hozzá.

Még vizsgálják

Továbbra sincs döntés „Karesz atya”, Gál Károly ügyében. A pap még 2017 tavaszán tett önmaga ellen feljelentést a pécsi püspökségen, melyben súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte. Az egyházmegye közölte, továbbra is a korábbi közlemény van érvényben. Kiemelték, szem előtt tartva a személyiségi jogokat, valamint a mindenkit megillető jogot a jó hírnévhez, további tájékoztatást az ügy lezárása után tudnak adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!