Havas Boldogasszony-búcsú

2020.08.01. 14:49

Zarándokok érkeznek a havihegyi templomhoz

Augusztus 4-én és 5-én tartják Havihegyen a hagyományos Havas Boldogasszony-búcsút.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Kedden Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó szabadtéri szentmisét mutat be este hét órakor, utána körmenetet tartanak a kegykép másolatával a havihegyi sétányon. Este 9 órakor görögkatolikus szent liturgiát végez Zajácz Gábor.

Szerdán 7.30 órakor imádságos, énekes körmenet indul a Szent Ágoston-templomtól a Havihegyre. A délelőtt folyamán horvát nyelvű, utána német nyelvű szentmise lesz a kegytemplomban. Délután két órakor a rácvárosi Jézus Szíve Családja közösség imaórája lesz, majd 16 órakor szentmisét mutat be Herendi János jubiláns atya, tiszteletbeli kanonok, címzetes apát, nyugalmazott plébános, aki idén ünnepli pappá szentelésének 55. évfordulóját. A szentmisét követően körmenetet tartanak a kegykép másolatával, majd szerény agapéra hívják a jelenlévőket.

Az 1690–91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsiek, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldog­asszony tiszteletére. Az építőanyagokat a meredek hegyoldalon a helyiek a hátukon, vállukon cipelték fel. A templom 1697-re készült el, s azóta várja a búcsúsokat, zarándokokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!