piaci körkép

2020.10.24. 11:30

A legtöbben most is a krizantémot keresik

Sokan már most készülődnek a halottak napjára, érződött ez a pécsi vásárcsarnok hangulatán. A legtöbben a virágárusoknál forgolódtak, ahol szebbnél szebb virágokat lehet kapni megfizethető áron.

Zs. J.

– Aranyoskán, megnéztem a nagyobb áruházakban és a temetőnél a kínálatot és az árakat. Ott 100–200 forinttal drágábban kínálják a virágokat a halottak napja előtt. Nekem a pár száz forint is sokat jelent, ugyanis kisnyugdíjas vagyok – mondta egy idősebb asszony. – A másik, ami fontos számomra, hogy ilyenkor még nincs olyan nagy tolongás a vásárcsarnokban, mint amilyen a következő héten lesz. Én szeretem előre megvenni a virágokat az elhunyt kedveseimnek sírjaira – fogalmazott munkatársunknak.

Mint az egyik őstermelőtől megtudtuk, ő már évek óta nem emelt árat. Egy szál krizantém 200 forintnál kezdődik, a kisebb cserepes krizantém 350-től indul, míg a nagyobb cserepes ára 1500–2000 forint között mozog. A másik, amit a legtöbben vásároltak a vásárcsarnokban, az ősz egyik kedvenc virága, az árvácska; a különféle színben pompázó virágért 120–150 forintot kértek. Egy különlegességet is találtunk a piacon.

– Kevesen ismerik, pedig igazán hálás növény a tűzeső. Több száz fajta van belőle, nekem 20–30-fél van otthon. A piacon most nyolcfélét árulok. Évelő, lombtartó növény, mindegyiknek más-más levele van – közölte egy fiatal őstermelő hölgy, aki immár tíz éve árul a vásárcsarnokban a buszpályaudvarral szemközti oldalon, a dohánybolt közelében. – Alföldi vagyok, annak idején az egyetemen ismerkedtem meg a férjemmel, azóta Pécsen élek és virágokkal foglalkozunk.

A tűzesőről elmondta, hogy világosabb színűek az árnyékosabb oldalt kedvelik, míg a sötétebbek a napsütést. Erről a növényről tudni kell, hogy nemcsak a kertek üde színfoltja lehet ebben az időszakban, hanem a nagyobb ládákba elültetve, az erkélyek, balkonok hangulatát emeli.

Több helyen árultak művirágot, műkoszorút is a közelgő ünnep kapcsán. A művirágért 300–600, a műkoszorúért 700–850 forintot kértek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!