kiüt

2020.10.05. 20:00

Halálos áldozatokat is követelt az új drog

Új dizájnerdrog jelent meg a piacon, ami a köztudatba csak bika néven került be. Az országban már több mint húsz halálos áldozatot szedett, baranyai érintettről egyelőre nem tudni.

Mészáros Rita

Az ország szinte minden pontján megjelent már a 4fmdmb-bica elnevezésű – a köznyelvben csak bika néven emlegetett – szintetikus kannabinoid, vagy műfű. Baranyai esetről még nem tudni, de országosan már mintegy húsz halálos áldozatot szedett. A napokban egy 22 éves tarnazsadányi fiatal hunyt el Heves megyében, miután feltehetően ezt a szert használta. A veszélyes drogra az Országos Rendőrkapitányság is felhívta korábban a figyelmet, ahogy akkor írták, a bika májusban jelent meg a hazai utcai forgalomban, és a halálesetekben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Tolna, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest érintett.

A bika hatásairól megkérdeztük Szemelyácz János pécsi addiktológust is, aki azt mondta, hogy ez a szer nem feltétlenül veszélyesebb a többi műfűnél, a halálesetek nagy számát valószínűleg az okozhatta, hogy túl magas dózisban került forgalomba. Az orvos példaként hozta, hogy 2015-ben is volt egy hasonló szer, az ADB-FUBINACA nevű drog, ami szintén sok áldozatot követelt. Igaz, utóbbi szert hamar betiltották a hatóságok, ennek ellenére nem tűnt el a piacról, sőt, fél évvel később vezető helyen volt a műfüvek között.

A dizájnerdrogokat egyébként a fiatalok és a szegényebb társadalmi csoportok használják egyrészt azért, mert az internetről könnyen meg tudják rendelni, másrészt azért, mert nagyon olcsók. Ezek a szerek a klasszikus kannabinoidokhoz képest sokkal agresszívabbak, gyorsabban alakítanak ki függőséget vagy depressziót, gyakoribb a pszichózis, valamint tartósabban hatnak – ezek miatt veszélyesek ennyire.

Fontos lenne már a megelőzés is

A fogyasztók az új dizájner droggal dohányt vagy herbált itatnak át, és cigarettába csavarva elszívják. Szemelyácz János szerint száműzni kellene az országból, ahogy egyébként a többi hasonló műfüvet is, de ez pusztán rendészeti eszközökkel – a szerek lefoglalásával, betiltásával – nem lehetséges. Nagyon fontos lenne mellette a prevenció és a felvilágosítás, illetve az, hogy a legszegényebb rétegeknek, akik a legnagyobb számban használják ezeket az anyagokat, adjanak valamilyen jövőképet, munkához segítsék őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!