Gyurcsánytangó Pécsen

2020.11.20. 07:00

Lánc utcai zebra: politikai hangulatkeltés van, fejlesztés nincs

Hiába van méterekre attól a helyszíntől, ahol korábban rendszeresen fórumozott a Mindenki Pécsért Egyesület, és úgy tűnik, hiába emlegette fel legutóbb is egy online értekezleten az MSZP–P frakciószövetségben ülő Mellár Tamás, az egyesület elnöke a témát, a Lánc utcai zebra nem került be abba a dokumentumba, amely a fejlesztésre váró átkelőket lajstromozza. 

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Mellár Tamás nemrég az úgynevezett Elios-lámpákkal kapcsolatban váltott szót egy online fórumon, amelyek kapcsán az állította, hogy a gyengébb fényű pécsi lámpákra „vezethető vissza” az a tavaly februárban történt Lánc utcai halálos baleset is, amelynek során „a sofőr nem látta” az úton átkelő 67 éves nőt.

A Pécsi Járási Ügyészség azt közölte már tavaly, hogy szakértői megállapítások szerint a balesetet az okozta, hogy a vádlott megszegte a vonatkozó közlekedési szabályokat: nem kellő óvatossággal közelítette meg zebrát és nem adott elsőbbséget az azon áthaladó sértettnek. Az ügyben a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat a gázoló ellen, aki fékezés nélkül ütötte el a gyalogátkelőhelyen az idős nőt.

Éppen ezért kerestük meg Mellár Tamást, hogy a baleset óta eltelt időben milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy a szóban forgó átkelő jobb megvilágítást kapjon, lévén immár az általa vezetett Mindenki Pécsért Egyesület különböző pártfrakciói ülnek a pécsi közgyűlésben, a polgármester is az ő egyesületének jelöltje volt a választáson, a szervezete pedig az átkelővel szomszédos szállodában tartott fórumokat rendszeresen. A politikus arról tájékoztatott, hogy 2019-ben írt Páva Zsolt korábbi polgármesternek levelet, és a Parlamentben is felszólalt, de szerinte vagy nem kapott választ, vagy pedig csak „hárító” feleletet.

Kérdeztük, de arra már nem tért ki, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben választást nyerő és azóta tevékenykedő új városvezetésnek jelezte-e a zebra biztonságosabbá tételének fontosságát.

Ez azért is érdekes, mert a Lánc utcai zebra kimaradt abból a fejlesztési csomagból is, amely a pécsi átkelők biztonságosabbá tételét, újabbak kialakítását szolgálná. Ez a program egyelőre húzódik, mert a Pécset egy esztendeje irányító városvezetés által kiírt, a zebrák tervezéséről szóló beszerzési eljárás sikertelen volt, ezért nemrég újabbat indítottak – de ebben sem szerepeltették a szóban forgó átkelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!