Gyurcsánytangó Pécsen

2021.07.07. 07:00

Ez is egyfajta belvárosi lomtalanítás lesz?

A PécsInvest weboldalán „irodák, üzlethelyiségek, közösségi szolgáltatások vagy lakások” kialakítását javasolják az egykori Bóbita Bábszínház évek óta elhagyottan álló Mária utcai épületében.

Mohay R.

A pécsi önkormányzat már évekkel ezelőtt nagyszabású terveket szőtt a sorsát illetően: közösségi célokra kívánta használni, a felújítások finanszírozásáért pedig különféle európai uniós forrásokra pályáztak.

E várakozások azonban hosszú bizonytalanság után nem jártak sikerrel, így a városvezetés úgy látszik, feladta korábbi terveit, s az ingatlan eladása mellett döntött.

A Mária utcában álló, szebb napokat látott épület 1905 óta folyamatosan közösségi funkciókat töltött be, különleges, kupolás kialakítása pedig ikonikussá tette Pécs belvárosában. Kezdetben a Jótékony Nőegylet jóvoltából karitatív közösségi programok, majd színházi előadások, zenés, táncos mulatságok kavalkádja színesítette a helyi kulturális életet az eklektikus épület falain belül. Később hosszú évekig a Bóbita Bábszínház használta, minőségi szórakozást biztosítva iskolások, óvodások számára.

A bábosok 2011-es költözése óta azonban az épület állapota egyre csak romlik, látványa már inkább mondható elszomorítónak, mint esztétikumot nyújtónak. Az ingatlan rendbetételére már rendkívül nagy összegekre lenne szükség, az önkormányzat korábbi beszámolói alapján erre saját forrást nem tudnak, vagy legalábbis már nem kívánnak ennyit fordítani. A költségvetés természetesen és érthető módon limitált, az azonban elgondolkodtató, hogy míg a Pécsi Kulturális Központ kiszorult Uránvárosba, s igazi közösségi tereket illetően sem küzdünk a bőség zavarával, addig egy, a lábaink előtt heverő, belvárosi épületről, ahol minden adott lenne a pezsgő, belvárosi közösségi térré váláshoz, lemond a fenntartó.

Az épület évszázados kulturális és közösségi hagyományai, igen valószínű, hogy nem folytatódhatnak tovább. Természetesen az értelmes és értékes felhasználás esélye még nyitva áll az ingatlan potenciális vásárlói számára – úgy látszik, ebben kell bizakodnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!