arckép

2020.12.17. 11:30

Hol van a régióban gazdasági fejlődés, kik és miért sikeresek?

Virtuális Pannon Tudományos Napon mutatkoztak be pár napja fiatal kutatók az MTA PAB Tudós Klubjának szervezésében. Itt a legjobbnak járó PhD-díjat dr. Horeczki Réka közgazdász kapta, aki a dél-dunántúli kisvárosok helyét és szerepét elemezte a térség gazdasági, társadalmi fejlődésében.

Mészáros B. Endre

– Tudományos munkatárs egy bonyolult elnevezésű intézetben. Mi ez a hely pontosan?

– A Magyar Tudományos Akadémia része volt korábban, a most 77 éves Dunántúli Tudományos Intézetből nőtte ki magát. KRTK Regionális Kutatások Intézetében térbeli-társadalmi egyenlőtlenségeket vizsgálunk a helyi-területi tervezést elősegítve, földrajztudós, közgazdász, szociológus, jogász, politológus kollégákkal.

– Kadarkútról indult és a hasonló méretű települések fejlődésével foglalkozik. Hány kisváros van ma Európában?

– Több mint 70 ezer az olyan kisvárosok száma, amelynek a lakossága 10 ezer fő alatti. Fontos tényező, hogy a városi lakosság egyharmada a kontinensen kisvárosokban él.

– Mi hozta létre az ilyen településeket?

– A belső kényszer, amely történelmi tényezőknek (pl. mezővárosi rang) tudható be, a megyében Sellye ilyen. Másrészt a külső elvárásoknak meg nem felelés: számos város süllyedt vissza a népességfogyás, elvándorlás miatt a kisvárosok közé, Baranyában például Komló és Szigetvár. Harmadsorban a külső hatás, a világban megfigyelhető urbanizációs boom, a várossá nyilvánítási hullámok.

– A baranyai kisvárosok közül melyik jár leginkább jó úton?

– Bólyt érdemes kiemelni, ahol igen hatékony a helyi vezetés, az agglomerációs helyzeténél fogva pedig Pécsváradot és Kozármislenyt.

– Melyek a legfontosabb térségi megállapításai?

– A városfejlesztési stratégiák egy kaptafára készültek, valós fejlődést nem okoztak. Sok múlik a városvezetők céltudatos tevékenységén.

– Mi a következő nagy projekt?

– A disszertációmat viszem tovább: a fejlesztéspolitikai és a földrajzi fókusz bővítésével. A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa vagyok, ahol a pandémiás helyzetben elkészült fejlesztési dokumentumokat elemzem a társadalmi tőke megjelenése szempontjából.

– Hogy lehet kikapcsolni a közgazdaságelméleti munkából?

– Gyakorlati tevékenységgel: a családi gazdaságunkban angus szarvasmarhák tenyésztésével foglalkozunk.

Kaposváron át Kadarkútról érkezett

Dr. Horeczki Réka 1986-ban született Kaposvárott. Kadarkúton nőtt fel és járt általános iskolába, Kaposvárott a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán diplomázott 2012-ben, idén pedig ledoktorált közgazdaságtudományból. 2013-tól a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetében dolgozik, kezdetben fiatal kutatóként, most tudományos munkatárs. Hajadon, jelenleg Pécs és Kadarkút között ingázva kétlaki életet él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!