arckép

2020.12.17. 11:30

Hol van a régióban gazdasági fejlődés, kik és miért sikeresek?

Virtuális Pannon Tudományos Napon mutatkoztak be pár napja fiatal kutatók az MTA PAB Tudós Klubjának szervezésében. Itt a legjobbnak járó PhD-díjat dr. Horeczki Réka közgazdász kapta, aki a dél-dunántúli kisvárosok helyét és szerepét elemezte a térség gazdasági, társadalmi fejlődésében.

Mészáros B. Endre

– Tudományos munkatárs egy bonyolult elnevezésű intézetben. Mi ez a hely pontosan?

– A Magyar Tudományos Akadémia része volt korábban, a most 77 éves Dunántúli Tudományos Intézetből nőtte ki magát. KRTK Regionális Kutatások Intézetében térbeli-társadalmi egyenlőtlenségeket vizsgálunk a helyi-területi tervezést elősegítve, földrajztudós, közgazdász, szociológus, jogász, politológus kollégákkal.

– Kadarkútról indult és a hasonló méretű települések fejlődésével foglalkozik. Hány kisváros van ma Európában?

– Több mint 70 ezer az olyan kisvárosok száma, amelynek a lakossága 10 ezer fő alatti. Fontos tényező, hogy a városi lakosság egyharmada a kontinensen kisvárosokban él.

– Mi hozta létre az ilyen településeket?

– A belső kényszer, amely történelmi tényezőknek (pl. mezővárosi rang) tudható be, a megyében Sellye ilyen. Másrészt a külső elvárásoknak meg nem felelés: számos város süllyedt vissza a népességfogyás, elvándorlás miatt a kisvárosok közé, Baranyában például Komló és Szigetvár. Harmadsorban a külső hatás, a világban megfigyelhető urbanizációs boom, a várossá nyilvánítási hullámok.

– A baranyai kisvárosok közül melyik jár leginkább jó úton?

– Bólyt érdemes kiemelni, ahol igen hatékony a helyi vezetés, az agglomerációs helyzeténél fogva pedig Pécsváradot és Kozármislenyt.

– Melyek a legfontosabb térségi megállapításai?

– A városfejlesztési stratégiák egy kaptafára készültek, valós fejlődést nem okoztak. Sok múlik a városvezetők céltudatos tevékenységén.

– Mi a következő nagy projekt?

– A disszertációmat viszem tovább: a fejlesztéspolitikai és a földrajzi fókusz bővítésével. A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa vagyok, ahol a pandémiás helyzetben elkészült fejlesztési dokumentumokat elemzem a társadalmi tőke megjelenése szempontjából.

– Hogy lehet kikapcsolni a közgazdaságelméleti munkából?

– Gyakorlati tevékenységgel: a családi gazdaságunkban angus szarvasmarhák tenyésztésével foglalkozunk.

Kaposváron át Kadarkútról érkezett

Dr. Horeczki Réka 1986-ban született Kaposvárott. Kadarkúton nőtt fel és járt általános iskolába, Kaposvárott a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán diplomázott 2012-ben, idén pedig ledoktorált közgazdaságtudományból. 2013-tól a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetében dolgozik, kezdetben fiatal kutatóként, most tudományos munkatárs. Hajadon, jelenleg Pécs és Kadarkút között ingázva kétlaki életet él.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában