melegedhetnek

2021.01.26. 20:00

A legtöbb rászoruló már kapott tűzifát Baranyában

A rászoruló családok jelentős része már tavaly év végén átvehette a szociális tűzifát, legkésőbb február 15-ig minden háztartásba eljut a támogatás. Baranya 260 települése pályázott idén sikeresen a programra, megyénk dobogós a szociális tűzifa igények mennyiségét tekintve.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A rászoruló családok jelentős része már tavaly év végén megkapta a szociális tűzifát, január végéig pedig szinte minden érintett háztartásba megérkezik a szállítmány. A Szociális Tüzelőanyag Program – amelyben ezúttal is az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések vehettek részt – egyébként február 15-ig tart, a nyertes önkormányzatok a tűzifát legkésőbb eddig az időpontig kell, hogy kiosszák az arra jogosultak részére.

Baranya megyében tavaly 260 település pályázott sikeresen a támogatásra. Szászvár is közük volt, ahol az idei évben összesen 172 köbméter szociális tűzifát tudott az önkormányzat kiosztani, ami 12 köbméterrel több a tavalyi mennyiségnél. A jogosultság feltételeit helyi rendelet szabályozza, illetve a megfelelő döntés, és az igazságosabb kiosztás érdekében az önkormányzat kikérte a helyi Családsegítő Szolgálat, a védőnő és a házi segítségnyújtásban dolgozók véleményét is.

Az országos összesítés szerint a tűzifaprogram során igényelt fa legnagyobb része kemény faanyag, azaz tölgy, akác vagy bükk. A legtöbb kérelem, mintegy 50 ezer köbméterre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, Baranya a harmadik az igényelt mennyiség nagyságának sorrendjében.

A Szociális Tüzelőanyag Program, amelyet már kilenc éve hirdetnek meg, a jövőben is folytatódik: a pályázatokat jellemzően a nyár végén írják ki, hogy az előző évben megtermelt, száraz és ezért nagyobb fűtőértékű tűzifát juttassák el.

A tűzifaárak tavaly óta nem változtak, ám a választást jelentősen nehezíti, hogy a kereskedők különböző mértékegységben állapítják meg és különféle kiszerelésben kínálják áruikat. Az akác erdei köbmétere 26 ezer forint körüli összegbe kerül, a vegyes kemény fa ennél 1-2 ezer forinttal olcsóbb, a vékony tűzifáért erdei köbméterenként 20 ezer forint körüli összeget kérnek. Az árak sok esetben a házhoz szállítást is tartalmazzák.

A vevőnek minden esetben szállítójegyet kell kapnia

– Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, minden esetben át kell adnia a vásárló részére egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott szállítójegyet, amin az adott tűzifavásárlás és -kiszállítás összes lényeges adata szerepel – hívja fel a figyelmet a hatóság. Ezek közül a legfontosabbak: az eladó, a szállító és a vevő adatai, így neve, címe, a teherautó rendszáma, a tűzifa fafaja, mennyisége, a szállítás időpontja, melyet év, hónap, nap, óra és perc pontossággal kell feltüntetni, valamint annak megnevezése, hogy honnan származik az áru. Szállítólevél, nyugta, számla, átvételi elismervény vagy más megnevezésű dokumentumok nem helyettesítik a szállítójegyet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!