Gyurcsánytangó Pécsen

2021.01.25. 14:00

Egymásnak hátat fordítva nem lehet várost irányítani – kritizál a pécsi Fidesz

A jobboldali városházi ellenzék szerint a polgármester asztalán akadnak el a fejlesztések, miközben a városvezető koalíció farkasveremhez hasonlít, amelyben az MSZP-sek most a legerősebbek – így fogalmazott Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arról az időszakról, amióta a baloldal regnál Pécsen.

Bóka Máté

Fotó: Yasuhiro Kobayashi

– Eltelt 15 hónap azóta, hogy a baloldal vezeti a várost: miben lát előrelépést az előző önkormányzathoz képest, és miben nem?

– Az előző városvezetéshez képest leginkább visszalépést tapasztalhatnak a pécsiek. Az önkormányzat működése átláthatatlanabbá vált, megszűnt az érdemi párbeszéd a politikai oldalak között, sőt a harmadik alpolgármester kinevezése mintha a koalíción belül is törést okozott volna, mivel sokan sérelmezik, hogy egy nagyon szűk, a szocialistákhoz köthető érdekcsoport maga alá gyűrte a teljes önkormányzati rendszert. Egymásnak hátat fordítva viszont nem lehet várost vezetni. A korábbi években megkezdett fejlesztések és beruházások pedig sajnos sok esetben elakadtak, lelassultak, a polgármester íróasztalán halmozódnak. Elég ha csak az új vásárcsarnok körüli, tavaly ősszel kirobbant botrányra gondolunk.

– Számos polgármesteri ígéret volt, ezek közül látja-e azt, hogy valamelyik valóra válik?

– A választások előtt mi igyekeztünk felhívni a választók figyelmét arra, hogy a baloldal becsapja a pécsieket. Sajnos igazunk lett. A szép szavak helyét átvette a demokratikus működés leépítését célzó döntések, a szocialista területhódítás és a koalíción belüli birkózás a pozíciókért. Most, hogy ebben a farkasveremben a legravaszabbnak az MSZP-s erős emberek és köreik bizonyultak, a többiek, akik ehhez egy évig asszisztáltak, komoly frusztrációt éreznek. De ettől még az ő felelősségük, hogy a hátukon engedték visszamászni a hatalomba azokat, akiket még a sajátjaik is csak „csokitolvajoknak” neveznek.

– A városvezetés láthatóan azzal bajlódik, hogy miként találja meg a hangot a saját jelölőszervezetével, az egykoron őt támogató pártokkal. Pécs városa ezekből a harcokból mit profitál?

– Nyilván semmit. Ha például az egymással és a kormánnyal folytatott csatározások helyett 2020-ban elkészítettek volna egy tisztességes és jól átgondolt városfejlesztési stratégiát a következő tíz évre vonatkozóan, akkor most nem állt volna elő az a szomorú helyzet, hogy kapkodva kell összedobálni az idén induló fejlesztési ciklusban az EU-s pénzek felhasználására egy csomagot. Hetek múlva ugyanis már jelentkezni kellene a pályázatokra, a balliberális vezetés viszont ott tart, hogy keresik azt a szakértőt, aki majd a jövőben nekiáll elkészíteni ezt a bizonyos anyagot. Más városokhoz képest Pécs tavaly lemaradt, nem végezte el a városvezetés a szükséges munkát, és félő, hogy a következő fejlesztési ciklus vesztese lesz a város.

– Mit szól azokhoz a súlyos, nem egyszer személyeskedően durva üzenetekhez, amiket egymásnak küldenek a városvezető koalíción belüli pártok prominensei?

– Szomorú látni, hogy Pécsen a közbeszéd ide jutott, de nem lepett meg. Ezek a koalíciós csoportok gyakorlatilag semmiben nem értenek egyet egymással, azon kívül, hogy le akarták váltani a polgári oldalt. Úgy tűnik sokszor, hogy még önmagukat sem tudják vezetni, a várost pedig végképp nem.

– Alig több mint egy év múlva újra választás lesz, a veszélyhelyzet végét most az optimisták a nyárra teszik, vagyis az első félév még a vírusról, a második félév pedig a kampányról fog szólni várhatóan.

– Ha kitekintünk az országos eseményekre, akkor látható, hogy a kormány dolgozik, harcol a vírus egészségügyi és gazdasági negatív hatásai ellen, míg az ellenzék a legnemtelenebb eszközök alkalmazásától sem riad vissza, és már most, ebben az egészen drámai időszakban is kampányol és a választásokra készül. Pécsen ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy itt a balliberális erők vezető pozícióban vannak, ezért ők ebből a helyzetből támadják a kormányt, megpróbálva a felelősséget elhárítani maguktól. Érdemi segítséget nem is nyújtott a város a polgárainak, vállalkozóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!