Gyurcsánytangó Pécsen

2021.01.27. 14:00

Így keres egymilliót Péterffy sportlobbistája

„Sportlobbista ellenőrizhetetlen munkája” – így minősítik már a baloldal belső közösségében is azt a tevékenységet, amit a fővárosból hozott, volt MSZP-s államtitkár, Török Ottó művel a Pécsi Sport Nzrt.-nél.

Bóka Máté

A polgármesternek „válaszolnia kell arra, hogy meddig fizet még a város egy sportlobbista ellenőrizhetetlen „munkájáért” havonta milliós összeget?” – ezt a kérdést Péterffy Attila pécsi polgármester saját szövetséges pártja, a Momentum alelnöke, Körömi Attila tette fel a közösségi oldalán Török Ottóról. Az MSZP-kormány idején államtitkári posztig jutó, Pécsre importált polgármesteri biztos munkáját a baloldal sem fogadja el maradéktalanul.

A Pécsre hozott „sport­lobbista” feladatáról néhány hete kérdeztük meg a városházát, hogy megtudjuk, a tavaly október óta előbb bruttó 716 ezer forintos, később pedig már bruttó 1,1 milliós biztosi pénzéért milyen munkát végzett el. A városházi sajtósok válaszából kiderült, hogy nincs is mindig Pécsen Török Ottó, fele­részben ugyanis Budapesten végzi a munkáját, viszont azt fontosnak tartották kiemelni, hogy az utazásért nem kér további költségtérítést az 1,1 milliós fizetése mellé.

Az önkormányzat természetesen arról beszélt – bár ezt nem tudtuk leellenőrizni számszerűen –, hogy szerintük az eddigi tevékenységének a Pécsi Sport Nzrt.-nél a „2020-as költségvetési évben kézzelfogható megtakarítás az eredménye”, s 300 millió forintos megtakarítást emlegettek. A városházi közlöny szerint Török feladata volt még a sportstratégia elindítása, de ő a rá eső munkát elvégezte. Feladata volt a várost érintő sportfejlesztések „kezelése”, a szövetségekkel való együttműködés újragondolása, és állításuk szerint több, tao-alapú fejlesztés előkészítésén dolgozik, valamint kapcsolatot tart a sportért felelős államtitkárral is. Ezen felül lehetséges fejlesztésekről egyeztet a jégkorongszövetséggel és az Úszó Nemzet Program lebonyolítóival is. Munkájához tartozik a kiemelt kormányzati sportfejlesztési projektek elindítása, folytatása. A stadionprojekt is folyamatban van, a folytatáshoz szükséges kormány-előterjesztés elkészítésében Török Ottó – mint ahogy fogalmaztak – „hivatalosan is szerepet kapott”.

A nemzeti oldalon az a kérdés is felmerül, hogy mi szükség van három emberre a sport területén: az egyik a PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János, a másik a nemrégiben a járvány leple alatt kinevezett sport­ért felelős alpolgármester, az MSZP-s Nyőgéri Lajos, harmadik pedig a cikkben is szereplő MSZP-s Török Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!