Postabontás

2021.01.19. 08:50

Kútba eshet a kútbejelentés

Az évtizedekkel (avagy akár 100 évvel ezelőtt), akkor jogszerűen engedély nélkül ásott/ásatott magántulajdonú kutak hazai utólagos engedélyeztetése kemény diónak bizonyulhat, írta olvasónk.

bama.hu

Az érintettek sokasága valószínűleg erről az új keletű engedélyeztetési kötelezettségéről mit sem tud. Csak a háztartások egy részébe jár manapság napilap; számos hazai tévécsatorna létezik, mindenki kedve szerint válogathat a műsorok között, ám mondjuk nem nézi a közszolgálati tévéhíradót, nem hallgatja a közszolgálati rádiót.

Az ásott kutakról aligha létezik idehaza naprakész hatósági nyilvántartás. A bejelentésre kötelezett magánszemélyek felkutatására és szankcionálására véleményem szerint a hatóságok nincsenek felkészülve, mert hiányzik ehhez a megfelelő apparátus.

Minden jogszabály annyit ér, amennyit végre lehet hajtani belőle. A régebben ásott kút bejelentésével a helyzet hasonló, mint a fakivágás bejelentéséről szóló jogszabállyal, amely hosszú évtizedek óta létezik, ám nem funkcionál.

Mert ki az, aki előzetesen bejelenti, hogy a kiszáradt fáját ki akarja vágni avagy vágatni? Ideje lenne a törvényeket igazítani a valósághoz, és nem fordítva. Egy régi mondás szerint a bürokrácia megszüntetése lehetséges, csak a papírt kell ehhez megszüntetni.

Sajnos ez mára elavult mondássá vált, mivel jóval kevesebb papír fogy az irodákban a digitális eljárások terjedése miatt, de én nem látom a bürokrácia visszaszorulását. Pedig egy egyszerűbben működő állam olcsóbb lenne. Időnként vannak fellángolások az államapparátust irányítók részéről a dereguláció végrehajtására, azután mégis minden marad a régiben.

Háderer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!