Kezdenek a technikusok

2021.01.11. 19:30

Rugalmas lehetőségeket nyit az új képzési forma

A 2021/2022-es tanévtől indulnak az okleveles technikusi osztályok országszerte.

W. K.

20190930 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Ünnepélyesen aláírásra került az ÉMÁSZ Nyrt. és ÉMÁSZ Hálózati Kft., illetve a Miskolci Szakképzési Centrum közötti együttműködési megállapodás, valamint átadásra került a Miskolc, Patak u. 7-9. alatti új tanműhely.

Fotó: Bujdos Tibor

A program a technikum és a felsőoktatási intézmény – valamint a duális partnervállalatok – együttműködésén alapszik. A tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot. Baranyában a Zipernowszky Károly Műszaki Technikumban lehet ilyen osztályba jelentkezni.

A képzésbe beépített többlet-ismeretanyag elsődlegesen felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul. A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező (5 év). Az alap­oktatás a közös ágazati tartalommal folyik az első két évben. A többlettartalom a szakmaválasztás után, a szakirányú oktatással épül be a képzésbe.

A képzés elvégzését követően a tanulók tanulmányi eredményük függvényében felvételre kerülnek az együttműködésben részes felsőoktatási intézménybe. Az előre meghatározott kreditpontok elismerésével a felsőfokú tanulmányok időtartama lerövidülhet. A tudásbeszámítás feltételeit és a felsőfokú képzés időtartamát a technikum és a felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodása rögzíti. A kreditbeszámítás eredményeként felszabadult időt a hallgató akár képzési területének bővítésére vagy munkavállalásra is tudja fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!