Bontják a múltat

2021.02.13. 07:00

Eltűnik a Tüzér utcából a kommunisták egykori épülete

A közepes méretű, sárga gép acéltüskéje fürgén dolgozik. A pécsi Tüzér utcában rombol egy épületet. Nem lenne ez olyan nagyon hírértékű, ha nem az egykori Mozgalmi Ház tűnne el a Föld, meg a föld színéről is. A piros téglás egykori MSZMP, későbbi MSZP-s gyűjtőhely már 2017 óta magánkézben van – olvasható a Pécsi Újság.hu hírportálon.

Pucz Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

„A múltat végképp eltörölni” – szól az Internacionálé, a munkásmozgalom egyik legelterjedtebb dalának szövegrésze. Ez történik éppen. A földmunkagép hangja néha olyan csattogó, mintha munkásőrök adnának le rövid sorozatokat gépkarabéllyal. Az átkos rendszer egyik jelképe meg omlik, dől, maga alá temetve mindent – írja a Pécsi Újság.hu hírportál.

A helyszínt munkaterületnek nyilvánították, mindezt szalagkorlát, meg tábla is jelzi. Belépni tilos, ami természetesen érthető.

A korabeli – 1978. márciusi – híradások szerint, az aktivisták a párt, illetve a népfront feladatait igen mostoha körülmények között végezték. Ezért volt szükség a III. kerületben a korszerű épület megteremtésére. A placc az Athinay út, illetve a Tüzér utca kereszteződésére esett. Ott kezdődtek a munkálatok, Várszegy Péter tervei alapján.

Azután, 1980 januárjában, ünnepélyes keretek között át is adták a beruházást. A Városi Pártbizottság elvtársainak értékelése szerint mindenki jó munkát végzett. Ezt nincs okunk kétségbe vonni, de azért tegyük hozzá, a belső tér, a faburkolat kissé komorra sikeredett, semmi vidámságot nem kölcsönzött a térnek.

Alig évtizeddel később az állampárt átalakult, az öreg kommunisták hoppon maradtak, a házat meg az egyéb értékeket vitték a fiatalabbak, mint szocialisták.

A fellelhető adatok szerint az MSZP 2016. december 6-án értékesítette a mintegy 675 négyzetméteres komplexumot, meg a hozzá tartozó telket. A részletekről, üzleti-, illetve banktitokra hivatkozva nem sokat közöltek. Tóth Bertalan, az MSZP mai elnöke, akkor a Pécsi Újság.hu-nak nem árulta el, hogy kinek és mennyiért adták el a házat.

Később kiderült, hogy új tulajdonosként a Castrum-Pécs Kft.-t jegyezték be, amely mindenféle teher nélkül vette meg az ingatlant.

Mindenesetre a szocialista párthoz közel állók szerezték meg akkor az ingatlant, hiszen a Castrum-Pécs Kft. egyik tulajdonosa volt Lusztig Péter, volt MSZP-s parlamenti képviselő is. Ő 1967-től a belügyi tárcánál dolgozott, a rendszerváltás után pedig megyei rendőrkapitány volt.

A szomszédban borbély, bolt és kocsma

A Tüzér utcai focipálya melletti rész egyébként egykoron egy nagyobb, régi tömbnek adott otthont, a már eltűnt laktanya részeként, maradványaként.

Működött ott fodrászat, élelmiszerbolt is várta az uránvárosiakat, különösen az építőmunkásokat. De a legemlékezetesebbnek mégis a kocsma számított, amit egy korábbi dózsás futballista, Kocsis Ernő üzemeltetett. Ott a hajdani meccsek idején hatalmas volt a jövés-menés, de két összecsapás között szintén nagy volt a vendégek forgási sebessége.

Tegyük hozzá, nem tartozott a város reprezentatív egységei közé. De a munkásosztály képviselőin kívül még egyetemisták is jártak oda, sőt, ismert színésznek is szolgált törzshelyéül.

Ezek is érdekelhetik