levegő kisokos

2021.03.12. 11:30

A fűtés, a közlekedés, az avarégetés miatt egészségtelen a levegő minősége

A fűtésszezon még tart, ilyenkor a nagyvárosokban – köztük Pécsett is – gyakori a légszennyezettség, a levegőben lévő szállópor és nitrogén-oxidok sokszor mutatnak kiugró értéket. Jelenleg is ez a helyzet, az arra érzékenyek tüneteket tapasztalhatnak.

Tóth Viktória

20201117 Deszk Beindult a fűtési szezon. Előfordul, hogy a szemét is eltüzelésre kerül a szomszédok nagy bánatára. Képen: füstölő kémény Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Szemkönnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, tüsszentés – ezek azok a jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy szervezetünket zavarja a levegő rossz minősége. Az elmúlt időszakban ezek a tünetek sokaknál jelentkezhettek Pécsett, ugyanis ismét bizonyítottan megnőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen és a negyedik a veszélyes minősítés.

A magyarországi mérőállomásokon mért adatok órás felbontásban elérhetőek mindenki számára az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (levegominoseg.hu). Hétfő déli adatok szerint a megyeszékhelyen a levegőben a szálló por tűrhető (76%), a nitrogén-dioxidok kedvezőtlen (42%), kén-dioxid elfogadható (3%), a nitrogén-oxidok egészségtelen (52%), az ózon pedig elfogadható (40%) arányban volt jelen.

Pécs összesített szmogindexe szerint a levegő szennyezettsége ekkor meghaladta az egészségügyi határértéket, de még nem érte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ilyenkor hosszú távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőségű településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken.

A NNK arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és a kerti hulladék égetése, továbbá a közlekedés. Így tehát problémát okozhat az is, ha a tüzelőberendezés működése nem kielégítő, vagy ha valaki nem megfelelő fűtőanyagot használ.

A szellőztetést a legtisztább időszakra kell időzíteni

S hogy mit tehetünk a jelenlegi helyzetben a tünetek mérséklődését elősegítve? A rossz levegőminőség esetén a gyerekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél és a várandósoknál enyhe légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. Ezért nekik – az érintett településeken – nem javasolják a hosszabb szabadban történő tartózkodást, a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. Fontos, hogy az érzékeny csoportokba tartozók ilyenkor a lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsék. Ha kint rossz a levegő, az befolyásolja a benti levegő minőségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!