Gyurcsánytangó Pécsen

2021.03.16. 07:00

Hatvanhárom – ennyi nap szabadságot vehet ki idén Péterffy Attila

A pécsi polgármester pontosan megtervezte azt, hogy idén minden hónapban a hétvégéken, munkaszüneti napokon kívül még kivesz 63 napnyi szabadságot.

Bóka Máté

 

A szabályozás szerint egy főállású polgármesternek összesen 39 napnyi szabadság jár, a szabadságtervet pedig minden évben február végéig kell a képviselő-testületnek jóváhagynia. A polgármesternek tájékoztatnia kell erről a képviselőket, ez megtörtént az egyik online konzultáción.

Péterffy Attila pécsi polgármester által írt indítványban az áll, hogy a polgármester a szabadságot az ütemezéstől eltérően csak előre nem látható, rendkívüli esetben, vagy az igénybevételt megelőzően legkésőbb tizenöt nappal megtett előzetes bejelentést követően veheti igénybe.

A baloldali politikus fel is sorolja aztán, hogy az elmúlt évben mikor vett ki szabadságot, és végül arra a következtetésre jut, hogy 24 napnyi szabadsága maradt még az előző évről. Ez pedig azt jelenti, hogy 2021-ben már 63 napot pihenhet a polgármester. Ezeket rögtön be is osztotta.

A pécsi polgármester egyébként tavaly arra kért engedélyt a közgyűléstől, hogy a szolgálati gépjárművet magáncélra is használhassa – elméletileg ekkor ő állja a költségeket. A hivatal pedig évi hárommillióért bérel egy 272 lóerős autót, amiből már látták a városvezetőt is kiszállni.

A baloldal akkor még bírálta

Persze egyáltalán nem kizárt az, hogy a polgármester ahogy tavaly, idén sem veszi igényben a 63 napnyi szabadságát, hanem azt továbbgörgeti, így a ciklus végén több havi fizetésnek megfelelő szabadságmegváltást kaphat még. A baloldalnak kedves, országosan is ismert ügyvéd, Magyar György évekkel ezelőtt erre a gyakorlatra azt mondta, hogy „ha törvényes is, de végtelenül tisztességtelen”.

Így veszi ki a napokat

Ha hinni lehet a polgármesteri dokumentumnak, akkor március elején már kivett egy napot, a március 15-i hosszú hétvége után egy napnyi munka várt rá, ezt követően 8 nap szabadság. Áprilisban a húsvéti négynapos hétvégén kívül még 3 napot pihen. Májusban 5 napot vesz ki úgy, hogy a pünkösdin kívül három hosszú hétvége alakuljon ki, majd a júniust rögtön 3 napos pihenéssel indítja. A nyár első hónapjában aztán még 8 napot tölt szabadságon. Júliusban és augusztusban 6-6 napra tart igényt, érdekesség, hogy az egyiket éppen augusztus 20-a előttre időzítette, így 20-ával együtt még hosszabbra nyúlhat a pihenés. Szeptemberben és októberben 5-5 nap szabadsága lesz, az egyik átnyúlik majd november elejére is. Az ősz utolsó hónapjában összesen 5 napot, decemberben pedig 7 napot vehet igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!