szomorú látvány

2021.03.29. 07:00

Korpád: ez maradt az elsodort baranyai faluból (videó)

Alig lehet már észrevenni a szocializmusban elsorvasztott falu romjait.

Vizvári Soma

Csak annyit tudtunk, hogy a bükkösdi Panoráma Vendégháztól indulva pár kilométer gyalogtúrával meg lehet közelíteni egy Korpád nevű kihalt falut. Egyik kollégánk – aki nemrég véletlenül gombászás közben arra tévedt – javasolta, hogy nézzük meg. „Gyűrűfű mellett a másik elsorvasztott kis falu. Korpád egy elnéptelenedett falu, ami teljesen az enyészeté lett. Nem maradt más hátra, mint néhány alap, rom és a bokrok között megbúvó kút.” Ennyit találtunk egy weboldalon Korpádról, de fotóra nem leltünk, így nem igazán tudtuk, mi vár ránk.

„Látni fogtok messziről egy kőkeresztet, az már a falu” – mondta kollégánk a telefonba, akinek a kiruccanást köszönhettük. Kőkeresztet mondjuk kettőt is láttunk út közben, de azok közelében semmilyen falu nem volt. Mikor már feladtuk volna, megtörtént az isteni közbelépés, közeledett felénk megmentőnk egy terepjáróban. Leintettük. Az autóból egy középkorú férfi mosolygott ránk, ahogy meghallotta, hogy „Korpád”, kiugrott a terepjáróból, és azt mondta: „Na jöjjenek velem, megmutatom!”.

Mint kiderült, Sajgó Ferenccel, a Szigetvári Erdészet igazgatójával találkoztunk. Alig fél percet kellett sétálnunk onnan, ahol vele találkoztunk, majdnem úgy mentünk haza üres kézzel, hogy körbejártuk úti célunkat. Amikor odaértünk, rögtön megértettük, hogy a „falu”, és a „romok” szavak zavartak össze bennünket, azért nem láttunk semmit.

A korpádi romok ugyanis elsőre inkább csak földhányásoknak tűnnek egy bozótosban. Sajgó Ferenc elmondta, hogy a falu nagyjából a 70-es években ürült ki végleg. Nem csoda, hogy alig maradt valami a tömött falból épült házakból. Egy-egy helyen még fel lehetett fedezni a téglából épült alapokat, itt-ott találtunk kerítésmaradványokat is, és valóban egy kőkereszt fogadja az arra kóborlókat. A kútra is ráleltünk, ott tátongott magában a bokrok között, az alját nem lehetett látni, annyira mély.

A Szigetvári Erdészet igazgatója ezzel kapcsolatban ki is fejezte aggodalmát: – Ha ebbe valaki óvatlanul beleesik, az már onnan nem jön ki – mondta. Korpád mára Ibafa községhez tartozik közigazgatásilag. Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy tudnának-e pár sort írni a falu történetéről, kiürülésének okairól, de vasárnapi lapzártánkig nem jött válasz.

Persze nem nehéz kitalálni, mi történhetett Korpáddal. Minden bizonnyal az, ami a szocializmusban sok más faluval is. Köztudott, hogy a kommunista rezsim veszélyt látott a régi paraszti világban, ezért szándékosan fojtotta meg azt néhány évtized alatt. Horváth Gergely Krisztián történész kutatásai szerint ennek köszönhetően a 40-es évek végétől 1970-ig egymillióan hagyták el a mezőgazdaságot. Korpád homályos története ebbe a mintába tökéletesen beleillik.

A témában a jegyzetünket itt olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!