tiszta vizet a pohárba

2021.04.28. 13:18

Első helyet hazudott magának a Pécs Aktuál, elmondjuk a valóságot (FRISSÍTVE!)

Az egyik pécsi hírportál munkatársai többször is megírták, hogy a helyi médiában ők a vezetők – az igazság azonban ennél bonyolultabb. Vagyis konkretizáljunk: ez nem így van.

Fotó: Shutterstock

Feltehetően olvasóink közül is sokan ismerik ezt a mondást: „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Sokan Churcill-idézetként könyvelik el, újabb kutatások szerint azonban ez sem igaz, tehát az is hamisítás, hogy ő mondta. A mi szempontunkból ez csak azért fontos, mert jól mutatja: mindent, de tényleg mindent lehet úgy kiforgatni, úgy bemutatni, hogy az nekünk tetsző legyen – sőt, akár még a szerzőt is meg lehet hamisítani.

Statisztika a PécsAktuál szerint
Similarweb valós statisztikája

 

Most pontosan ilyennel találkozunk. Az egyik pécsi hírportál, a Pécs Aktuál ugyanis arról számolt be a közelmúltban, hogy márciusban az ő oldaluk a legkeresettebb hírforrás. Ezt egy külföldi internetes vállalkozás felmérésére alapozva állítják magukról – amelynek elfogadottsága szakmai körökben finoman szólva is kérdéses, magyarul nem ezt szoktuk hivatkozási alapnak tekinteni. Ráadásul a csak az amatőrök által hivatkozott statisztikai weboldal nyilvánosan elérhető adatai szerint mégcsak nem is mond igazat a Pécs Aktuál. Hogy mást ne mondjunk, ahogy fotónkból is látszik, az általuk printscreenelt (vagy fotózott – egyik sem tűnik túlságosan tudományosnak) teljes látogatói számuk 936 ezer, míg ha valaki rákeres, látja, hogy valójában ez a szám 461 ezer az ő esetükben – előbbi a duplája az utóbbinak. Szóval vagy hazudnak, vagy almát hasonlították a körtével, vagy épp bugos volt a rendszer, amikor a képernyőfotót készítették.

2015-től a Gemius Hungary online kutatóintézet szolgáltatja a hivatalos közönségmérést a hazai digitális piac szereplői számára. Ezen a felületen az összes komolyan vehető hazai weboldal megtalálható, amely hivatalosan is méreti magát. A mindenki által hozzáférhető adatok alapján a bama.hu gyakran (legutóbb épp most hétfőn) előzi meg a legkülönfélébb műfajokban utazó országos lapokat, beleértve a magyarnemzet.hu-t, a 168ora.hu-t, a velvet.hu-t, vagy akár a propeller.hu-t. Az említett hónapban a bama.hu ezen hivatalos mérés szerint 1 367 591 látogatással (visits) büszkélkedik. A Gemius (tehát hangsúlyozzuk) hivatalos adatokat nyújt az internetező közönségről a médiatervezők, vásárlók és értékesítők számára. Ezen a listán a Pécs Aktuál elnevezésű weboldalt nem találjuk.

Bizonyos szempontból persze akár még érthetőnek is nevezhetjük a fenti „állítást” – a portálok ugyanis egymással is versenyeznek, egymás elől is veszik el az olvasókat. Ugyanakkor azt mondani, hogy élen járunk, a legjobbak vagyunk – hát, finoman szólva sem elegáns, sőt, egy ideális világban inkább kontraproduktív. Merthogy megtéveszti az olvasót, aki az első csalódás után el is távolodik az oldaltól, s inkább máshol keres hiteles információt. Szóval nehéz ez a helyzet, de az biztos, hogy a számokkal bűvészkedés helyett jobb lenne szerénynek, visszafogottnak lenni. Mert ahogy az ismert dalszöveg mondja: „csak az kiabál, aki fél.”

Frissítés (04.29. 10:15):

Fenti írásunkra reagálva – némi propagandistázás mellett, ami az ő esetükben ugyebár felettébb necces – egy újabb cikkben leplezte le magát és hazugságait a Pécs Aktuál.

Mindenki tudja, almát és körtét összehasonlítani butaság, hiszen a körte nem lesz sohasem olyan kerek, mint az alma. S mint azt fent már megírtuk, a statisztika azért szép dolog, mert bármit ki lehet mutatni vele, ha ehhez megfelelő számokat állítunk elő.

Képes magyarázatunkon (lásd lent) is látszik, hogy az általuk előállított bővített adathalmazzal (egy kapcsoló gomb behúzza a Google Analytics bővebb számait a Similarweb rendszerébe – ami színtiszta amatörizmus) varázsütésre lett a Pécs Aktuál cikkében a Pécs Aktuálból a vezető pécsi portál. Csakhogy ha a másik fél ezen adathalmazáról nem tesznek említést, a győzelmi jelentés minden lesz, csak nem tisztességes.

A pécsi hírportál egyébként így jellemzi magát a Facebookon: „Ha csak egyetlen szóval kellene jellemezni a Pécs Aktuált, akkor ez a Tisztesség lenne.” Mivel vannak abban a szerkesztőségben olyanok is, akik korábban a bamának vagy a Dunántúli Naplónak dolgoztak, elég jól ismerjük őket. Így aztán most elgondolkodtunk: vajon a “tisztességes” jelző jutna-e eszünkbe először, ha meglátjuk őket?

A kedves (volt) kollégák, ha tisztességesek lennének, akkor most bocsánatot kérnének az olvasóiktól, hogy félrevezették őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!