vége a szezonnak

2021.05.10. 14:00

Leállnak a radiátorok a pécsi lakásokban

A holnapi napon a távfűtéses lakásokban a radiátorok leállnak, véget ér a fűtési időszak, amely hidegebb volt a tavalyinál, az elhúzódó szokatlan hűvös tavasz miatt.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Ugyan május 15-én ér véget a hivatalos fűtési időszak a távhőszolgáltatásban, de holnaptól már nem adnak meleget a radiátorok.

– Eddig a közel ezer távfűtéses épületből mindössze nyolc kérte a fűtés leállítását, ugyanis az elmúlt, változékony időjárás jellemezte időszakban általában az esti és a hajnali alacsony hőmérsékletek még indokolták a fűtést, holnaptól azonban már sor kerül a fűtésszolgáltatás teljes leállítására – tájékoztatta lapunkat a Pécsi Távfűtő Kft.

– A lakóközösségek felhatalmazása alapján az időjárási viszonyoktól függően helyezik üzembe, illetve üzemen kívül a fűtőberendezések központi elemeit – tették hozzá. A távfűtött lakóépületek mintegy 97 százalékának van olyan megállapodása a társasággal, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási, illetve leállítási eljárást a fűtési időszak elején és végén. Utóbbit április 15. és május 15. között a PÉTÁV a már megszokott módon, az időjárásnak megfelelően, a megállapodásban foglaltak szerint teljesíti: több időjárási tényezőt is figyelembe véve, ha két egymást követő napon a várható napi átlaghőmérséklet meghaladja a 15 Celsius- fokot, leállítják a szolgáltatást. Ettől eltérően a lakóközösségek egyedileg rendelkezhetnek közös képviselőiken keresztül.

A tél enyhébb volt, de a tavaszi hideg tovább tartott

– Az április 15-ét követő, változékony időjárás jellemezte időszakban általában az esti és a hajnali alacsony hőmérsékletek teszik szükségessé a fűtést. A nappali felmelegedések hatását az épületekben a távhőellátó rendszer szabályozástechnikája a teljes kikapcsolás nélkül is kezelni tudja. Amennyiben napközben nem indokolt a fűtés, a berendezések automatikusan leállnak, indokolt esetben automatikusan újraindulnak – közölték. Hozzátéve, hogy az előző, 2019-2020-as fűtési időszakhoz képest a 2020–2021-es külső hőmérsékletében, az enyhe tél ellenére, az elhúzódó szokatlan hűvös tavasz miatt hidegebb volt.

A következő hónapban jön az elszámolás

Júniusban minden olyan lakossági ügyfelével elszámol a PÉTÁV, ahol a lakóközösségben a lakások fűtött légköbmétere az összesítés alapja a fűtési időszakot követően. Ahol a radiátorokra felszerelt költségmegosztók a mérvadók, ott a felhasználói részarányokat tartalmazó listák birtokában tudnak csak elszámolni, amit a lakóközösség képviselője juttat el a társasághoz.

A PÉTÁV tájékoztatása szerint az elszámoló számlák tartalmazzák az elszámolási időszak hőfelhasználásának mért adatait, a kiszámlázott előlegeket és a tényleges fűtési költség felhasználási helyre jutó díját. Fontos tudni, hogy a tárgyhavi díjtételeket külön számlázzák ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!