most a segítőknek kell a segítség

2021.05.03. 12:25

Új gyakorlópályát kell keresnie a Pécsi Mentőkutyás Egyesületnek

A Pécsi Mentőkutyás Egyesület az elmúlt évben a rendőrség és a katasztrófavédelem felkérésére 17 esetben vett részt eltűnt személyek felkutatásában. Tavaly decemberben a civilekkel és a polgárőrökkel közösen találtak meg élve egy idős bácsit, aki több mint 8 órája feküdt egy lezárt területen, 0 Celsius fok körüli hőmérsékleten. Az ő mentőkutyáik keresték Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét, és ott voltak a szekszárdi gázrobbanásnál, ahol egy összedőlt épületet kellett átkutatni. Jelenleg 8 kutyával dolgoznak, melyek Nemzetközi Mentőkutya vizsgával rendelkeznek. A rendszeres gyakorlás hiánya sajnos hosszútávon veszélyeztetheti a megyénkben eltűnt személyek megtalálásának a sikerességét.

BZS

Pár hónappal ezelőtt a veszélyhelyzetre hivatkozva tiltották le a pécsi mentőkutyáknak a gyakorlási lehetőséget azon a kutyás pályán, amelynek tulajdonosai az előző években bérleti szerződéssel lehetőséget biztosítottak a gyakorlásra és az éles helyzetekre való felkészülésre. Mára kiderült, hogy a terület tulajdonosai a továbbiakban sem adnak lehetőséget a mentőkutyák felkészítésére.

 

Lapunk megkereste az egyesületet, kérdéseinkre pedig Kiss Csaba elmondta, hogy a magáncéggel már évek óta tartott a megállapodásuk. Egy jelképes összegért, plusz a karbantartásért cserébe használhatták a területet. Miután az országos oltottságnak köszönhetően oldódni kezdtek a korlátozások, megpróbálták felvenni a kapcsolatot a céggel, hogy újra használatba vegyék a területet, azonban sokszor nem válaszoltak hívásaikra, vagy nem kaptak egyértelmű választ a kezdéssel kapcsolatban. Végül megérkezett a szomorú hír, tulajdonosváltásra hivatkozva nem tudnak tovább gyarkolóhelyet biztosítani a kutyásoknak.

Az egyesület végül beletörődött sorsába, és most a Pécs határában fekvő terület helyett másikat keresnek. Várják azon cégek, vagy magánszemélyek felajánlását, akik ugyancsak ezekkel a feltételekkel, egy háromezer négyzetméteres, körbekerített területet tudnak biztosítani a gyakorlásra.

Az kutyusok egyébként épp egy versenyre készülnének, ez nagyon megnehezíti a munkájukat, de bíznak a legjobbakban, és addig is aki teheti, otthon gyakorol.

Az egyesület egyébként az önkormányzathoz is adott be kérelmet, de sajnos nem vezetett még célra a megkeresés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!