Felgyúltak a lángok

2021.06.04. 20:00

Megyeszerte emlékeztek a békeszerződés aláírására (videók)

A trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megyeszerte megemlékezéseket tartottak. Az esti órákban fellobbantak az őrtüzek, határon innen és túl egyaránt. A siklósi várban ott voltunk, amikor felgyúltak a lángok.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Immár 101 éve, hogy a magyarság elszenvedte történetének egyik legnagyobb tragédiáját. Ennek apropóján több megemlékezést is tartottak ma. Nagyszabású ünnepség volt délelőtt a Zsolnay Negyedben, ahol pécsi középiskolák diákjai adtak szívhez szóló műsort. Majd a diákok képviselői nemzeti színű szalaggal kötötték fel a kopjafákra az emlékezés virágait. Hoppál Péter országgyűlési képviselő is beszédet mondott.

– Száz plusz egy éve történt az a trauma, a trianoni békediktátum, amely szétszakította az ezer éves történelmi Magyarországot. Nem feledkezünk el arról, hogy nem csak ennyien vagyunk, hanem sokkal többen, és felelősséggel tartozunk azok a magyarok iránt is, akik határainkon túl élnek – mondta.

Pécsett, a Trianon keresztnél is tartottak megemlékezést, ahol Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke fogalmazta meg ünnepi gondolatait. Mint mondta, a trianoni tragédia megyénket különösen is sújtotta.

– A megyét 100 évvel ezelőtt belső nemzet- és országvesztő erők juttatták idegen állam fennhatósága alá, akiknek utódaik, ideológiai örököseik ma is közöttünk vannak – fogalmazott.

Este Siklósra látogattunk el, ahol a várudvarban Riegl Gábor polgármester, valamint Őri László köszöntötte a megjelenteket és mondta el ünnepi beszédét.

A megemlékezést követően, a résztvevők közösen gyújtották meg a nemzeti összetartozás lángját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!