Olvasónk jelezte - mi utánajártunk

2021.06.26. 20:00

Hova tűntek az út széléről a háromlábú traffipaxok?

Egy éve volt olyan útszakasz, ahol pár száz méteren újabb és újabb traffipaxba futhattak bele az autósok. Most többen jelezték, eltűntek az út menti sebesség-ellenőrző berendezések.

Zsigmond József

20200917 Kisterenye Trafipax akció a megye útjain. Illusztráció Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Vannak fotók, melynek nem igazán tudunk örülni, az egyik ilyen, ha gyorshajtás miatt örökítenek meg minket. Tavaly több olvasónk beszámolt arról, hogy a rendőrök egy útszakaszon közel 300 méterenként mérték a sebességet. Egy év eltelt, és most többen tették szóvá a közösségi oldalon, hogy eltűntek az út széléről a traffipaxok. Volt olyan bejegyzés, ami arról szólt, hogy március óta nem láttak háromlábú traffipaxot, vagyis a rendőrök nem állnak az útszélén, és lövik le az arra közlekedő sofőröket. Rákérdeztünk a rendőrségnél, igaz-e, hogy csak civil autókból mérnek, illetve mi az oka, hogy a hagyományosnak mondható útszéli sebességmérés már alig van.

Egy rövid, kitérő választ kaptunk az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályától, melyben azt írták, hogy a rendőrség korábbi gyakorlatával ellentétben már évek óta nem hozza nyilvánosságra a várható sebesség-ellenőrzések helyszínét és idejét. Arra a kérdésünkre, hogy milyen eszközöket alkalmaznak, azt írták, hogy különböző rendőri szervek elsősorban a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat részeként beszerzett 160 darab lézeres elven működő, gépkocsiból vagy állványon elhelyezve használható, kezelői felügyeletet vagy közvetlen irányítást igénylő ARH CAM-S1 típusú, változtatható helyű, komplex közlekedési ellenőrzési pontnak nevezett, közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérő eszközöket használja.

Milyen adatok szerepelnek a fotón?

Az országszerte 134 helyszínen működő, fix telepítésű, komplex közlekedési ellenőrzési pontok automatikus működésre lettek tervezve, kezelői felügyelet nélkül is működnek ezek a radaros mérési elvű sebességmérők. A gyors­hajtóról készült felvételen feltüntetik a kép készítésének a helyét. Lakott területen kívül az út száma, a telepítési hely szelvényadatai, míg a lakott területen a helységnév, a közterület neve és a házszám (ha megállapítható) található, illetve a kocsi sebességét egész számokban, km/h mértékegységben adják meg. Az előtte lévő pozitív előjel az ellenőrző eszköz irányába haladó (feléje közeledő) járművet, a negatív előjel pedig az eszköztől távolodó autót jelzi.

 

Videón a szabálytalankodók

A Pofátlan(TAN)ítás videók után a rendőrség elindította a „Zebra terv”-sorozatát. Ezekben a videókban a szabálytalan gyalogosokat örökítik meg, illetve olyan autósokat, akik nem adnak elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeken a gyalogosoknak.

A legújabb videóban baranyai helyszínek is szerepeltek. Volt olyan gyalogos, aki piroson ment át az úttesten, illetve kerékpárosok is lebuktak, mivel a zebrán áthajtottak. A rendőrség májusban hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzését a gyalogosok mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. Mint közölték, évente átlagosan 1000 gyalogost a kijelölt átkelőhelyen ér baleset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!