Vájár

2021.07.04. 15:29

A geresdlaki Weitzl Jánosról mintázták a komlói szobrot

Több bányász szobor áll Magyarországon, az egyik ilyen alkotást egy geresdlaki férfiról mintázták. Weitzl János mesélt a szoborról, a munkájáról, az életéről.

Zsigmond József

Habjánecz Tibor polgármester (balra) köszöntötte a szép kort elérő Wietzl Jánost.

Fotó: B. M. E.

Minden szobornak van egy története, így van ez az egyik komlói bányász szoborral is, ami több évtizede áll a városban. Az évek alatt sokan elmentek mellette, most egy véletlen során sikerült kideríteni, hogy kiről mintázták.

– Nemrégiben ünnepeltem a 85. születésnapomat.

Geresdlakon szokás, hogy a szépkorúakat ilyen alkalommal megköszönti a polgármester, Habjánecz Tibor. El is jött hozzánk, akkor meséltem neki és Barna-Mendly Erzsébetnek, aki a helyi könyvtárt vezeti és a helyi újságot állítja össze, a szoborról – kezdett a történetbe Weitzl János.

Fotó: Peter Kovačič / kozterkep.hu

Mint mondta, ha az emlékezete nem csal, akkor a szobor a bányászfürdő előtt állt. A bányászat megszűnésével a területet elhanyagolták, így 2010 körül úgy döntöttek, a Berek utcába helyezik át a Vájár szobrát.

– Nagyon fiatalon kezdtem el dolgozni. Komlón építkezésen vizet hordtam, majd kőművessegédként dolgoztam az 1950-es évek elején. Akkor készült a szobor. Farkas János szobrászművésznek segítettem, keze alá dolgoztam, agyagot gyúrtam, és ő közben rólam mintázta a szobrot. A fizetés sem volt rossz, sokan megirigyeltek volna – tette hozzá mosolyogva.

Weitzl János élete Geresdlakhoz köthető, itt született, itt ismerte meg párját, akivel jövőre lesz hatvan éve, hogy összekötötték életüket. A munka végig- kísérte életét, ács segédmunkás volt, majd ács szakvizsgát tett.

– Hétvégenként Geresdlakon házakon dolgoztam. Mikor a komlói cég áthelyezte székhelyét Szekszárdra, egy pécsi cégnél helyezkedtem el. Sok pécsi tetőn dolgoztunk, például a Pécsi Bőrgyárnál is. Komlóra keveset megyünk, inkább átutazóban szoktunk arra menni a feleségemmel – közölte Weitzl János, aki sajnálja, hogy a szobor avatásán az ötvenes évek vége felé nem tudott jelen lenni.

Arra kérdésünkre, hogy más is tudta, hogy a szobrot róla mintázták, azt válaszolta, hogy a településen egy nő tudott róla, más szerinte nem igazán. Még két lányának sem beszélt róla, de egyszer megnézi velük, unokáival és dédunokáival a szobrot Komlón.

– Mostanában az Európa-bajnokság mérkőzéseit nézem, mert szeretem a focit. A magyaroknak szurkoltam, fiatalkoromban kapuskodtam, de édesanyám féltett, így a focikarrier is végett ért – közölte a geresdlaki férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!