nincs jó ajánlat

2021.07.30. 13:36

A mederrendezés továbbra is várat magára Mánfán

Év elején még úgy tűnt, tavasszal elindulhat a Baranya-csatorna mánfai szakaszának régóta várt meder­rendezése, a korábbi évekből ismert forgatókönyv azonban ezúttal is megismétlődött: a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás sikertelennek bizonyult.

W. K.

A legolcsóbb ajánlat is a rendelkezésre álló keretnek csaknem a duplája volt, tudtuk meg Takács Zsolttól, Mánfa polgármesterétől. Nemrég ezért a képviselő-testület újabb közbeszerzés kiírásáról döntött, reménykedve abban, hogy ezúttal lesz eredménye.

Mint ismeretes, a vízkár-veszélyeztetettség megszüntetését célzó beruházásra évek óta várnak a településen – először 2017-ben nyertek mintegy 45 millió forint támogatást a mederrehabilitációra, aminek 2019 nyarán kellett volna megkezdődnie, ám akkor ez az összeg kevésnek bizonyult –, a közbeszerzésen a legolcsóbb árajánlat 78 millió forintról szólt, a különbözetet az önkormányzat nem tudta finanszírozni. Próbálkoztak a műszaki tartalom csökkentésével, ám ez se jelentett megoldást, ezért a támogatást visszamondták. Helyette egy új lehetőség kínálkozott: a csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztésére kiírt pályázaton tavaly mintegy 100 millió forint támogatást nyertek. A pénzből a falu belterületén két kilométernyi hosszúságban tennék rendbe a csatorna medrét, építenének különböző műtárgyakat, megvédve több száz lakóingatlant és közintézményt egy esetleges újabb áradástól.

Az elmúlt években ugyanis többször volt árvízkészültség a faluban, miután a hegyoldalról lezúduló hatalmas mennyiségű víztömeget a Baranya-csatorna nem tudta elvezetni. Legutóbb két évvel ezelőtt májusban okozott komoly károkat az özönvízszerű esőzés, a mostani nagy zivatarok – emelte ki a polgármester – szerencsére a falut elkerülték.

Takács Zsolt hozzátette, nagyon bíznak abban, hogy a nemrég ismételten kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen zárul majd, ez esetben van arra esély, hogy a mederrehabilitáció novemberre, a pályázatban szereplő határidőre elkészüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!