Múzeumutca Plusz!

2021.07.02. 07:00

Bábok parádéjával kezdődött meg a fesztivál (galéria+videó)

A járványhelyzet hosszú hónapjai után újra zene, jókedv, élet költözött a pécsi belvárosba. Tegnap délután elkezdődött a Múzeumutca Plusz! fesztivál.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Három óra előtt értünk oda a pécsi Széchenyi térre, ahol kisvártatva dobszót és skótduda-hangot hallottunk. Tudtuk már, hogy honnan jöhet a muzsika, így a tér felső része felé indultunk. Nem kellett sokat várnunk, meg is láttuk a Bóbita Bábszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház óriásbábjait, akik pörgős utcazene kíséretében haladtak a tér déli oldalára. Itt hosszú perceken keresztül vígan táncoltak. Az emberalakok mellett egy hatalmas szúnyog, egy sirály és egy hal is szórakoztatta az összegyűlt nézelődőket. Egy kisfiúnak annyira megtetszett a hal, hogy amíg édesapja nem figyelt, gyorsan meg is húzta a báb bajuszát. Aztán egyszer csak újra megindult a menet, a Széchenyi térről a fesztivál helyszínére, a Káptalan utca felé vettük az irányt.

Pécsett a tavalyi év nyarán indítottak új programsorozatot, az esemény a helyi kulturális és turisztikai szereplőkkel együttműködésben valósult meg. A rendezvénysorozat nemcsak a nyári turisztikai forgalom élénkítését célozta, de új értéket, hagyományt is szerettek volna teremteni vele a szervezők. Az esemény olyan népszerű volt, hogy ezen felbuzdulva idén is megszervezték, július 1–4. között várják a baranyaiakat az immár második alkalommal megrendezett fesztiválon.

Sok minden várja még a Múzeum utcába látogatókat: Gourmet-piknik, irodalmi estek, koncertek, iparművészeti, családi és kézműves programok, slam poetry, megtartja jubileumi koncertjét az Irie Maffia, valamint a Follow The Flow és a Rudán Joe Band is színpadra lép majd.

A Janus Pannonius Múzeum nemcsak befogadó helyszínként, hanem önálló programsorral járul hozzá a fesztivál sikeréhez. A Zsolnay Múzeumban interaktív régészeti ismeretterjesztés lesz a múzeumpedagógiai élménysátorban, emellett kerekasztal-beszélgetéseken szerezhetünk érdekes információkat a mohácsi csatatérkutatás vitás kérdéseiről. A Vasarely Múzeum udvarán pedig a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építész hallgatói által épített kültéri installációt is megtekinthetjük.

Csak a zenés programokra kell a védettségi igazolvány

Mint arra a pécsi önkormányzat felhívta a látogatók figyelmét, a jelenlegi járványügyi szabályok alapján a múzeumigazgatóság (belső) udvarában és a Káptalan Kertben zajló rendezvényeken szükséges védettségi igazolványt felmutatni, a Múzeumutca Plusz! fesztivál egyéb programjai védettségi igazolvány nélkül látogathatók.

– A védettségi igazolvány felmutatása ellenében karszalagot kapnak a látogatók, amit a koncerthelyszíneken ellen­őriznek a szervezők. Karszalagot a következő pontokon lehet átvenni: Káptalan utca–Szepesy Ignác utca sarka, illetve a Káptalan utca–Janus Pannonius utca sarka – fogalmazott lapunknak eljuttatott közleményében az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!