Magyarok kenyere

2021.07.31. 18:16

Három napra a pécsi belvárosba költözik a vidék

Egy nagyszabású háromnapos pécsi programot is bejelentettek pénteken Sombereken a Magyarok Kenyere Baranya megyei búzagyűjtő napján.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

– A rendezvény szlogenje: A vidék a városba költözik.

Ennek a három napnak (augusztus 18–20.) az a lényege, hogy ötven termelő érkezik a pécsi Kossuth térre és bemutatja, árulja portékáit – közölte Rittlinger József, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara Baranya megyei elnöke, aki egyben a Magyarok Kenyere program kuratóriumi elnöke is.

– A téren promóciókat tartunk, méz, vadhús, dinnyekóstoltatással egybekötve, illetve színes kulturális programokkal készülünk, ahol a városlakók megismerkedhetnek a vidék folklórjával, hagyományaival, szokásaival, népviseleteivel.

Rittlinger József kitért az idei Magyarok Kenyere programra is. Tavaly 40 tonna búzafelajánlás érkezett 105 baranyai gazdától. Az idei évről elmondta, annak ellenére, hogy sokkal nehezebb évük volt a gazdálkodóknak, mégis nagyobb mennyiséget ajánlottak fel a program számára, összesen 130 gazdától több mint 50 tonna búza érkezik majd. A felajánlások még tartanak, három baranyai gyűjtőponton augusztus 14–16-ig várják a búzaadományokat: Sombereken, Szigetváron és idén Alsómocsoládon is.

– A baranyai termelők kiválóan gazdálkodnak, példamutató az összetartásuk és a felajánlásuk is. Tudják, hogy minél nagyobb a felajánlott mennyiség, annál több emberhez jut el a segítség. Tavaly 12 szervezetet támogattunk – tette hozzá az elnök, aki azt is elmondta, hogy egyre többen kérnek támogatást.

– Azt tartom, hogy a felénk nyúló, segítséget kérő kezet sosem szabad ellökni, segíteni kell.

A program története

A kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők. 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is bekapcsolódott a kezdeményezésbe. 2018-ban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége átvette a program lebonyolításának jogát, egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítványt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!