Volt már rá példa

2021.07.05. 07:00

Megbuktathatja a képviselő-testület a pécsváradi polgármestert

Ha a pécsváradi önkormányzati képviselők úgy döntenek, felállíthatják a költségvetési csalásért – nem jogerősen – elítélt polgármesterüket. Mohácson nemrég ugyanígy mozdították el a szocialista városvezetőt.

Vizvári Soma

20190921 Pécsvárad Fejlesztések kezdődnek a belvárosban Pécsváradon Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Nem Zádori János lemondása az egyetlen út az időközi választáshoz, amennyiben a képviselő-testület feloszlatja magát, a polgármestert is újra kell választani.

Mint ismert, a költségvetési csalásért első fokon elítélt pécsváradi polgármester kijelentette: addig nem áll fel, amíg jogerősen el nem ítélik. Az viszont kérdéses, hogy Zádori továbbra is rendelkezik-e a megfelelő támogatottsággal, és ha komoly elutasítottsággal kell szembenéznie, az megnehezítheti a város irányítását. Ennek a kiküszöbölésére lehetne jó az időközi választás, amelyen kiderülne, hogy továbbra is őt szeretnék-e a pécsváradiak polgármesterüknek.

A magyar helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja: a képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását. A feloszlás kimondását követően pedig új polgármester megválasztásával az addigi tisztsége megszűnik. E szerint, ha a pécsváradi képviselők úgy látják jónak, akár el is intézhetik maguk, hogy időközi választás legyen, nem kell Zádori lemondására várniuk.

Volt már ilyenre példa Baranyában, nem is olyan régen. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Mohácson tavaly egyhangú döntéssel feloszlatta önmagát a képviselő-testület. Ennek oka az volt, hogy az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József tragikus halálát követően nem lépett vissza, egyedüli polgármester-jelöltként indult a választáson. Mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból – ennek dacára is posztja elfoglalása mellett döntött. Ezután többször is felszólították a képviselők, hogy mondjon le, de nem tette, így a testületnek nem maradt más választása, mint hogy önmagát feloszlassa.

Amint arról korábban hírt adtunk: Zádori Jánost első fokon bűnösnek találta a Szekszárdi Törvényszék bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalásban, hamis magánokirat-felhasználásában és számvitel rendjének megsértésében. Pécsvárad polgármesterét, a büntetőper elsőrendű vádlottját ezért négy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és húszmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A politikust ezen kívül öt évre eltiltották a köz­ügyektől, valamint hat évre gazdasági szervezetek vezetésétől, emellett csaknem 240 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a bíróság.

Az ítélet után Pécsvárad polgármestere fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!