Programok sorát kínálják

2021.07.16. 08:56

Szomor György közösségi hellyé szeretné formálni a Deák teret

A WestEnd Színház 2019-től működtetője Mohácson a Kossuth Teátrumnak. A társaság ügyvezetője Szomor György, Nádasdy Kálmán-díjas rendező, színművész, szövegíró, zeneszerző, a Kossuth Teátrum művészeti vezetője.

Berta Mária (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: MW

Fotó: Varady Nikolett Peter Laszlo

Szomor György pécsi zeneiskolásként már 11 éves korában együttest alapított, s míg kezdetben a popzene terén vált ismertté, második zenekarával a Csillag születik versenyt is e kategóriában nyerte meg, mára számos, nagy sikert aratott musicalben alakított főszereplőként lett a közönség kedvence, de mint zeneszerző, dalszövegíró és rendező szakmai berkekben is elismerést vívott ki.

A folyamatosan több színházban foglalkoztatott, népszerű művészt arról kérdeztük, milyen késztetése lehetett arra, hogy Mohács kulturális életének színesítését is fölvállalta?

– Úgy éreztem, a sors kínálta számomra az újabb kihívást, a Kossuth Teátrum programjainak szervezését. Óriási munkát igénylő a feladat, ami részben olyan teendőkkel is jár, amivel eddig nem kellett foglalkoznom. Ilyen például az, amikor együtt kell dolgozni azokkal az emberekkel, akik nem a színpadi megjelenés résztvevői, ám a színház alapját jelenti, azt, hogy a bemutatókkal örömet adjunk a közönségnek. Ez az érzés erőt ad a munkámhoz – összegezte a vállalása lényegét Szomor György.

– Maga a város is igen kedves számomra, a Dunáról nem is szólva, így szívesen vállaltam a kétlakiságot, az ingázást a főváros és Mohács között. A hajómnak ugyan még itt nem volt időm kikötési lehetőséget találni, talán majd idén sikerül, miután fellépési lehetőségeket mondtam vissza, hogy állandó jelenléttel megvalósítsam a szándékom, azaz, valós közösségi térré formálni a Deák teret. Ennek érdekében ingyenes szabadtéri programok egész sorát kínáljuk már május 19-től.

A beszélgetésünk alkalmával Szomor György kedvenc szerepet nem említett. Azt hangsúlyozta, hogy mindegyiket szereti, mert valamennyi karakterben a színésznek meg kell találnia azt, amiért érdemes eljátszani. Azt sem jegyezte meg, hogy például a Monte Cristo grófjában azon túl, hogy címszereplő, dalszövegírója, zeneszerzője és több színházban volt rendezője. És még ezen felül is van mire büszkének lennie.

A csodák városa, a Da Vinci, az Éljen az élet!, a Nine és a Három testőr musicalek magyar dalszövegét írta, melyeket különböző hazai színházakban mutattak be. Magyar dalszöveget, szövegkönyvet írt az Aida székesfehérvári és békéscsabai színházi előadására. A Kolozsváron bemutatott Báthori mű, továbbá hazai színpadon előadott Katonadolog vagy a Robin Hood zeneszerzője. A népszerű Angyalbőrben című filmsorozat zeneszerzője, s egyben a 19 évesen alapított Moho Sapiens zenekarával előadói is voltak, Emerton díjban részesültek, valamint a zenekarral és más formációkkal, többszörös Arany-, és Platinalemezes.

– Mohács kisváros ahhoz, hogy állandó színtársulata legyen, de arra törekszem, hogy az itt bemutatásra kerülő művek remek színészei rendszeres fellépők legyenek, így megismeri, megszereti őket a közönség, s mintegy sajátjának fogja érezni – zárta a gondolatait Szomor György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!