katonai élet

2021.07.25. 07:00

Tizennégy évesen tudja: a hazát akarja szolgálni

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred pécsi székhelyű 52. Területvédelmi Zászlóalja két Harcos tábort hirdetett idén, Sikondán és Komló-Mecsekjánosiban. A baranyai tábor egyik programjára látogattunk el.

Zsigmond József

Reggel kilenc óra, 25 fok, napsütés. A helyszín: Északmegyer dűlő, paintballpálya. A bejáratnál egy honvédségi autóbusz áll, a gyerekek a pálya mellet, árnyékos fák alatt várakoznak, előttük egy zászlós tart eligazítást.

– Átadlak most benneteket a házigazdának, Zsoltnak. Nem olyan, mint én, ő rendesebb – mondja mély hangján a zászlós, míg a gyerekek ötös oszlopokba sorakoznak. – Öt csapat lesz. Egy csapatot öt játékos alkot. Még egy kérdés: mi legyen a vesztesek sorsa?

Tíz, öt, ötven fekvőtámasz, jön a válasz több helyről. A végső döntést a zászlós hozza, ötven fekvőtámasz, mivel egy csapatban öten vannak. Még egy utolsó eligazítás: ha valaki megsérülne (olyan nem történt), az a vörös keresztes ládánál jelentkezhet, míg akinek lelki baja van, az a zászlósnak szólhat.

Ahogy elmondja: a gyógyír tíz fekvő lesz – a mosoly nem marad.

 

Az első két csapat felveszi a védőfelszerelést, majd a pálya szélén felsorakoznak. Egy kis ízelítőt kapnak, hogy milyen az, ha a festékszóró golyó eltalálja őket. A célzó a zászlós, a 20 méterről leadott lövése minden esetben talál.

– Hogy miért jelentkeztem? Honvéd akarok lenni, a hazámat akarom szolgálni. Gondoltam, ez egy jó bevezető lehet a katonai élethez – mondja kérdésünkre a 14 éves budapesti Keller Kristóf. – Hétfőn érkeztünk, péntekig vagyunk a táborban. Egy lány is van velünk, Gerda, aki több fiút is lepipál ügyességével, kitartásával. Reggel hatkor kelünk, futás, mosakodás, reggeli.

A napi programok titkosak, mindig meglepetés, mi lesz. Egyszer-kétszer azért kiszivárog egy kis infó – teszi hozzá Kristóf, aki azt is elmondja, hogy a legrosszabb, ha az éjszaka kellős közepén azt hallja: Jó reggelt, őrjárat.

És hogy mennyire népszerű a tábor? Idén június elsejétől a honvedelmitabor.hu oldalon lehetett jelentkezni a honvédelmi tematikus (harcos, hagyományőrző, lovas, vitorlás, felderítő) táborokra, amik pár óra alatt beteltek. A pécsi ezred másodszor rendezett nyári tábort, az elsőt 2019-ben tartották 15–18 éveseknek. Az egyik táborozó lánynak akkor annyira megtetszett a katonaság, hogy amint betöltötte a 18 évet, jelentkezett önkéntes területvédelmi tartalékosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!