Kutyások összefogása

2021.08.11. 20:00

Ne építhessék be a málomi futtatót!

A málomi kutyafuttatót védő kutyások már többször hangot adtak annak, mit szeretnének, a városvezető koalíció most mégis ötletbörzét tartana a témában.

Vizvári Soma

20210530 Pécs Kutyafuttató megszüntetése ellen tiltakoztak a Kertvárosban. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Mivel nemrég az is szóba került, hogy az önkormányzat értékesíti a parkot, a kutyások szószólója leszögezte: akkor lennének nyugodtak, ha végre megtörténne a terület átminősítése, hogy ne lehessen beépíteni.

Két kertvárosi kutyafuttató, a Littke József utcai, illetve a Szaturnusz utcai terület zöldfelületeinek fejlesztésére indít ötletbörzét a Pécs Jövője Egyesület – jelentette be Schmuck Roland (Pécs Jövője–MSZP-frakció), a Littke József utca területi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján. Az elképzeléseket a városvezető koalíciót tömörítő egyesület e-mail-címére várják augusztus végéig.

A tájékoztató után megkerestük Pokorádi Gábort, a málomi (Szaturnusz utcai) kutyafuttató területi képviselője elmondta: ő már korábban végzett véleményfelmérést a helyiek körében. Körülbelül négyszázan töltötték ki a kérdőívét, melyből az derült ki, hogy az érintettek jó része nem szeretné, ha komolyabb változáson menne át a kutyafuttató területe. A képviselő állítása szerint ő is ezen az állásponton van.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke ugyanis pont előző nap adta le a pécsi önkormányzatnak a málomi kutyafuttató zöldparkos közterületté való átminősítéséhez a helyiek által összegyűjtött háromszáz aláírást. Pokorádi Gábor véleményét erről is megkérdeztük. – Vagy valamelyik létező besorolást kellene használni – például zöld rekreációs terület – de még jobb lenne, ha létrehoznánk egy külön kutyafuttató besorolást a célnak megfelelő szabályozással – írta a momentumos helyi képviselő megkeresésünkre, azt azonban már nem sikerült megtudnunk tőle, hogy ezek a forgatókönyvek mekkora arányú beépíthetőséget tennének lehetővé.

– Van egy létező besorolás, ami véd bennünket, és mindenki elégedett lenne vele: zöldparkos közterület – reagált Kecskeméti Emília, a málomi parkot védő kutyások szószólója Pokorádi Gábor felvetésére. Kecskeméti szerint ebbe kellene átminősíteni a területet, és akkor védett lenne a beépítéstől. A városvezető koalíció ötletbörzéjével kapcsolatban elmondta: nincs ellenükre az ötletelés, de akkor nyugszanak meg, ha megtörténik végre az átminősítés.

Nemrég még készek lettek volna elpasszolni az ingatlant

Mint ismert, az akkor még a Momentumot is a sorai közt tudó baloldali városvezető koalíció tavasszal nyilvánosságra hozott egy több mint nyolcvan ingatlant tartalmazó listát, melyen olyan területek, épületek szerepeltek, amiket az önkormányzat beruházási szándék esetén kész értékesíteni. Ahogy arról akkoriban beszámoltunk, a listán ott virított a Littke József utcánál található 27 ezer négyzetméteres zöldterület, amelyet a pécsiek kutyafuttatóként is használnak, de a szintén ilyen célokat szolgáló 36 ezer négyzetméteres Szaturnusz utcai telket, azaz a málomi kutyafuttatót is elpasszolták volna. A civilek azonnal kifejezték ellenérzésüket az üggyel kapcsolatban, ezen területek eladása ugyanis minden valószínűség szerint beépítést, tehát a kutyafuttatók megszűnését eredményezné. Kecskeméti Emília aláírásgyűjtéssel egybekötött tiltakozást szervezett, amelyen körülbelül kétszáz kutyás pécsi vett részt. Minden bizonnyal a társadalmi nyomásnak engedve a városvezető koalíció inkább meghátrált, és ma már azt kommunikálja, hogy a két területet meghagynák kutyafuttatónak. Magát az ötletbörzét is így hirdették meg. Kecskeméti Emília erre reagálva kifejtette: tartanak attól, hogy a „jó szándékú” fejlesztésekkel kárt tesznek a területben. – Közcsapot szeretnénk és közvilágítást. Ennél sokkal többre nincs szükségünk – jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!