A szakmaiság az első

2021.08.01. 19:56

Fenntartható fejlesztésekért dolgozik Kővári János

Néhány nappal ezelőtt nevezte ki Fenntartható Városfejlesztési biztosnak Kővári Jánost a megyei közgyűlés elnöke, Őri László. A pécsi városházi képviselő, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke szakmai munkát kíván ellátni.

Bóka Máté

A megyei önkormányzat a közelmúltban fogadta el az Integrált Területi Program 2021–2027 első tervezetét, és aminek fontos újdonsága az, hogy amíg az előző fejlesztési ciklusban 70 milliárd forint volt az induló keret, a mostani uniós finanszírozási ciklusban pedig legalább 84 milliárd forint áll majd rendelkezésre megyei fejlesztésekre.

A Fenntartható Városfejlesztési biztos pedig a három város projektjeit koordinálja majd, hogy ezek megfelelnek-e a megyei önkormányzat által vállalt, környezetvédelmi szempontokat tartalmazó indikátoroknak.

– Nyilvánvalóan, hogy ezek teljesüljenek, az adott városoknak is az elnyert forrásokkal arányosan hozzá kell járulniuk

– tette hozzá.

– Csak TOP-forrásból Pécs 22 milliárdot, Komló 4,5 milliárdot, Mohács 3,5 milliárdot fordíthat fejlesztésekre, de ezeken kívül is lesznek még források. A feladatot mindenképpen szakmainak és nem politikainak tekintem, a célom az, hogy elősegítsem a projekteket.

A Fenntartható Városfejlesztési biztos feladata az lesz, hogy Mohács, Komló és Pécs fejlesztési tervei gazdasági, társadalmi és ökológiai szempontokból megfelelőek legyenek, ennek érdekében ülnek le egyeztetni majd. Ugyanakkor nem egyszer kemény, sokszor viharos vitát folytatott Kővári János a pécsi közgyűlésben baloldaliakkal, Péterffy Attila polgármester meg is vonta a szót tőle, az új helyzet viszont ezen változtat.

– Mindenképpen tárgyalni fogok a városvezetéssel, hiszen az a célom, hogy Pécs fejlődjön és fenntartható fejlesztéseket valósítson meg – mondta Kővári János az új feladata kapcsán, aki Polics József komlói és Pávkovics Gábor mohácsi városvezetővel is egyeztet majd.

A biztosi megbízás nem előzmény nélküli: tíz évvel ezelőtt a megyeszékhelyen Kővári János kezdeményezte a fenntartható városfejlesztési koncepció elkészítését, ami jelenleg is érvényben van, és amire alapozták a jobboldali városvezetés idején a különböző fejlesztéseket.

– Ezek közé sorolható az elektromos buszok és az elektromos biciklik beszerzése, a kerékpárutak fejlesztése, az új vásárcsarnok létrehozása, vagy éppen Tüskésrétnek, mint ipari rozsdaövezetnek az átalakítása, illetve a Tettye Forrásház biogázüzemének megépítése, valamint az iskolák, óvodák energetikai felújítása is – fűzte hozzá Kővári János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!